22. jan. 2024 o 15:28
TASR, Koktejl

Smrtiaca zrážka na svahu vo Veľkej Rači: Lyžiar spoznal trest za usmrtenie chlapca († 8)

placeholder
Lyžiar spoznal trest za usmrtenie chlapca († 8) . (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Padol verdikt.

Domáce správy
22. jan. 2024 o 15:28
Smrtiaca zrážka na svahu vo Veľkej Rači: Lyžiar spoznal trest za usmrtenie chlapca († 8)

Padol verdikt.

Za usmrtenie osemročného chlapca pri minuloročnej zrážke na svahu vo Veľkej Rači dostal mladý lyžiar dvojročný podmienečný trest odňatia slobody. Rozhodol o tom v pondelok súd v Čadci. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského súdu v Žiline Anna Dudová Záborská s tým, že rozsudok ešte nie je právoplatný.

"Okresný súd Žilina, pracovisko Čadca, uznal obžalovaného za vinného z prečinu usmrtenia. Uložil mu trest odňatia slobody na dolnej hranici trestnej sadzby vo výmere dva roky s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu s probačným dohľadom na tri roky. Obžalovaný je povinný podrobiť sa v súčinnosti s probačným a mediačným úradníkom alebo iným odborníkom programu sociálneho výcviku alebo inému výchovnému programu," uviedla hovorkyňa.

Súd rozhodol aj o povinnosti obžalovaného nahradiť škodu poškodeným pozostalým. "Celkovú škodu, skutočnú i nemajetkovú, však krátil o 50 percent, keďže konštatoval spoluzavinenie nebohého poškodeného a aj pozostalých poškodených, čiže rodičov/zákonných zástupcov," vysvetlila Dudová Záborská. Každému z rodičov súd priznal po 13 000 eur. So zvyškom ich nároku ich odkázal na civilný proces. "Konštatované spoluzavinenie malo okrem iných ďalších okolností vplyv aj na rozhodovanie o treste," dodala hovorkyňa.

Obžalovaný s obhajcom sa vzdali práva podať odvolanie. Prokurátor a splnomocnená zástupkyňa pozostalých poškodených si ponechali lehotu na podanie odvolania.

K tragickej nehode došlo 10. februára minulého roka. Na zjazdovke Laliky - Strmá zostal po zrážke s ďalším lyžiarom nehybne ležať osemročný chlapec. Dieťa na mieste oživovali, na pomoc prileteli aj leteckí záchranári. Vrtuľníkom ho transportovali do nemocnice v Martine. Zraneniam však podľahol. Z prečinu usmrtenia čadčianski policajti obvinili vtedy 19-ročného mladíka.