Pravidelná konzumácia orechov je prevenciou depresií. Podľa španielskych vedcov u ľudí, ktorí konzumujú dlhodobo každý deň 30 gramov orechov, je riziko rozvoja depresie o 17 % nižšie.
Nie je celkom jasné, ako orechy pôsobia v rámci prevencie depresií, ale sú veľmi bohaté na esenciálne látky, ktoré môžu dodávať mozgu potrebné živiny, aby nedochádzalo k poklesu serotonínu na synapsiách.
Britskí vedci sledovali 13 500 osôb vo veku 37 až 73 rokov, ktoré na začiatku štúdie netrpeli depresiou. U účastníkov bola zaznamenaná spotreba nesolených orechov – mandlí, vlašských orechov, pistácií, lieskových orechov, para orechov a ďalších. U niektorých osôb sa na konci štúdie rozvinula depresia.
Z analýzy výsledkov vyplýva, že nízka až stredná konzumácia orechov, čo zodpovedá jednej porcii do tridsiatich gramov orechov denne, súvisela s rizikom depresie nižším o 17 percent.
„Naše zistenia poukazujú na ďalšiu výhodu konzumácie orechov, kedy s konzumáciou orechov je spojené zníženie výskytu depresie o sedemnásť percent. To je pre ľudí ešte silnejší dôvod, aby sa pre konzumáciu orechov nadchli,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Bruno Bizzozero-Peroni z Univerzity v Castilla-La Mancha.
Tridsať gramov orechov zodpovedá asi dvadsiatim mandliam.