Istý muž navštívil koncom augusta miestnu reštauráciu v meste Galveston v Texase, kde si pochutil na ustriciach. Unilad informuje, že ho o dva dni neskôr museli hospitalizovať. Bohužiaľ, nemocnicu už neopustil. Zomrel na bakteriálnu infekciu. Názov reštaurácie úrady neuviedli. V súčasnosti prebieha vyšetrovanie.
Doktor Philip Keiser z miestneho zdravotného úradu medzitým prezradil, čo muža trápilo. "Mal problémy s pečeňou. Mal aj nejaké iné problémy a musel užívať lieky, ktoré potláčali jeho imunitný systém," povedal lekár pre FOX 26 Houston. "Tento jeho stav ho akoby predurčil na to, že dostal ohromnú infekciu Vibrio Vulnificus," dodal.
Zdravotné problémy muža zvýšili pravdepodobnosť, že sa nakazí infekciou. Je zriedkavé, aby niekto na Vibrio Vulnificus zomrel. Z priemerného počtu 80 000 ľudí ročne, ktorí ním v USA ochorejú, zomrie len 100. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) väčšina infekcií Vibrio z ustríc má za následok len hnačku a zvracanie.
V závažnejších prípadoch však môže spôsobiť infekcie krvného riečiska a vážne pľuzgierovité kožné lézie. Medzi ďalšie príznaky infekcie patria kŕče v bruchu, horúčka a zimnica, ktoré sa objavia do 24 hodín po požití.
Vzhľadom na nedávne úmrtie tohto muža úrady vyzvali ľudí, aby boli pri konzumácii surových morských plodov mimoriadne opatrní. Pokiaľ ide o to, na čo si treba dávať pozor, je vraj nemožné zistiť, či je ustrica zlá alebo nie. "Ustrica, ktorá obsahuje škodlivé baktérie, nevyzerá, nevonia a ani nechutí inak ako ostatné ustrice," uvádza sa na webovej stránke CDC.
Pokiaľ ide o to, ako sa ustrice stávajú zlými, baktérie sa môžu dostať do tkanív ustríc prostredníctvom filtrácie vody, ktorou sa živia. Baktérie Vibrio prirodzene obývajú pobrežné vody, v ktorých žijú ustrice. Ak plánujete v blízkej dobe konzumovať ustrice, odporúčame, aby ste sa uistili, že sú správne tepelne spracované, a teda v nich nie sú škodlivé baktérie.
Milovníkom morských plodov sa tiež odporúča, aby ustrice v prípade, že sú vylúpané, buď tri minúty varili, najmenej tri minúty vyprážali na oleji, tri minúty opekali alebo 10 minút piekli. Ak dávate prednosť príprave morských plodov v škrupine, podľa CDC by ste ich mali variť, kým sa škrupina neotvorí, a pokračovať vo varení ďalších tri až päť minút, alebo ich pridať do parného hrnca, keď je voda už v pare, a variť ďalšie štyri až deväť minút.