28. nov. 2022 o 20:10
TASR, Koktejl

Útok povstalcov sa skončil tragicky: Pri obliehaní hotela prišlo o život osem civilistov

placeholder
Povstalci z islamistických milícií aš-Šabáb zaútočili na hotel. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Útok sprevádzali explózie a streľba.

Správy
28. nov. 2022 o 20:10
Útok povstalcov sa skončil tragicky: Pri obliehaní hotela prišlo o život osem civilistov

Útok sprevádzali explózie a streľba.

Útok povstalcov z islamistických milícií aš-Šabáb, ktorého terčom sa v nedeľu stal jeden z hotelov v somálskej metropole Mogadišo, si vyžiadal životy ôsmich civilistov. Podľa agentúry AFP o tom v pondelok informovali somálske bezpečnostné zložky.

Obliehanie hotela povstalcami napojenými na sieť al-Káida sa začalo v nedeľu okolo 20.00 h miestneho času (17.00 h SEČ). Terčom útoku bol hotel Villa Rose, ktorý často navštevujú poslanci parlamentu a ďalší vládni predstavitelia, informuje TASR.

Po asi 21 hodinách od začiatku útoku, ktorý sprevádzali explózie a streľba, hovorca somálskej polície v pondelok popoludní novinárom oznámil, že policajná operácia v hoteli Villa Rose sa skončila.

Informoval, že džihádisti "zabili osem civilistov, ktorí zostali v hoteli". Bezpečnostným silám sa podarilo zachrániť asi 60 civilistov, z ktorých žiaden nebol zranený, dodal hovorca s tým, že o život prišiel jeden príslušník bezpečnostných síl.

Hotel Villa Rose sa nachádza v centre hlavného mesta Mogadišo. Od sídla prezidentskej kancelárie je vzdialený len niekoľko ulíc, čo podľa AFP vyvoláva otázky o tom, ako sa militanti dokázali vyhnúť početným kontrolným stanovištiam v oblasti.

K zodpovednosti za útok sa už v nedeľu večer prihlásila skupina aš-Šabáb, ktorá sa už 15 rokov snaží zvrhnúť somálsku ústrednú vládu.

AFP podotkla, že islamistickí povstalci v poslednom čase zintenzívnili svoje útoky proti civilistom a vojenským cieľom. Nové somálske vedenie totiž prednedávnom vyhlásilo islamistom "totálnu vojnu".

Somálska armáda podporovaná miestnymi klanmi a za pomoci amerických leteckých útokov tak znovu získala kontrolu nad provinciou Hírán a veľkými oblasťami v centrálnej časti krajiny. Povstalci však v odvete podnikli sériu útokov vo viacerých lokalitách.

Podľa Organizácie Spojených národov bolo tento rok v Somálsku zabitých už najmenej 613 civilistov a ďalších 948 ich utrpelo zranenia. Ide najmä o obete výbuchov podomácky vyrobených výbušných zariadení, ktoré podľa predpokladov úradov nastražili povstalci z polovojenských jednotiek aš-Šabáb. Ide o najvyššiu bilanciu obetí od roku 2017 a súčasne aj o 30-percentný nárast v porovnaní s rokom 2021.