20. júl. 2022 o 02:00
TASR, mob, Koktejl

Najlepšia ruská tenistka prezradila, že je lesba: Plač a obavy z návratu domov!

placeholder
Daria Kasatkina prezradila, že patrí k LGBT komunite a vystupuje proti ruským postojom.
Zdroj: instagram.com/kasatkina

Najlepšia ruská tenistka vyšla s pravdou von.

Zahraničný šport
20. júl. 2022 o 02:00
Najlepšia ruská tenistka prezradila, že je lesba: Plač a obavy z návratu domov!

Najlepšia ruská tenistka vyšla s pravdou von.

Dvadsaťpäťročná Daria Kasatkina odhalila blogerovi Vityovi Kravchenkovi svoje tajomstvo, ktoré by jej mohlo v jej vlasti spôsobiť problémy. Vo videorozhovore zverejnenom v pondelok prezradila, že je vo vzťahu so ženou, krasokorčuliarkou Nataliou Zabijakovou, a skrývať sa by bolo nemožné, píše denník The Guardian.

Svetová dvanástka sa vyjadrila aj proti postojom k homosexualite a obmedzovaniu práv LGBTQ+ v Rusku. „Toľko tém je v Rusku tabu. Predstava, že niekto chce byť gay alebo sa stať homosexuálom, je smiešna. Vážne, ak by bolo na výber, nikto by si nevybral byť gayom. Prečo si sťažovať život, najmä v Rusku? Aký to má zmysel?“ povedala Kasatkina, ktorá sa momentálne nenachádza doma, ale je v Barcelone.

Ďalej vyjadrila obavy, že v Rusku „nikdy“ nebude môcť držať svoju priateľku za ruku. „Stále sa ukrývať je nemožné. Je to príliš ťažké a zbytočné. Žiť v mieri so sebou samým je jediná vec, na ktorej záleží, a kašľať na všetkých ostatných.“ dodala.

Bývalej zverenkyni slovenského trénera Maroša Molnára dodala odvahu aj ruská futbalistka Nadya Karpova, ktorá minulý mesiac tiež priznala svoju sexuálnu orientáciu. „Myslím si, že je dôležité, aby o tom hovorili vplyvní ľudia zo športu alebo akejkoľvek inej sféry. Je to dôležité pre mladých ľudí, ktorí to majú v spoločnosti ťažké a potrebujú podporu.“

Kasatkina v rozhovore vyzvala aj na ukončenie bojov na Ukrajine. Konflikt opísala ako „úplnú nočnú moru“ a rozplakala sa pri otázke, či sa bojí, že sa po rozhovore nebude môcť vrátiť do Ruska.

Ruský parlament môže ešte sprísniť zákon týkajúci sa LGBTQ komunity

Dolná komora ruského parlamentu sa bude zaoberať návrhom zákona o zákaze propagovania „netradičných sexuálnych vzťahov“. Ako v noci na utorok konštatovala agentúra AP, ide o rozšírenie zákona prijatého v Rusku v roku 2013 „na ochranu detí a mládeže pred sociálnopatologickými javmi a informáciami potláčajúcimi tradičné rodinné hodnoty“. Táto právna norma je na Západe označovaná ako „zákon proti gayom“.

Nový návrh, ktorý predložilo šesť komunistických a konzervatívnych poslancov a bol zaevidovaný v pondelok, počíta so zákazom verejnej diskusie o LGBTQ vzťahoch v pozitívnom alebo neutrálnom svetle. V súlade s návrhom by mal platiť zákaz uvádzať v kinách akékoľvek filmové materiály, ktoré by mohli byť považované za popieranie rodinných hodnôt a propagovanie „netradičných sexuálnych vzťahov“.

Predseda Dumy Viačeslav Volodin, ktorý je spojencom prezidenta Vladimira Putina, navrhol opatrenia v tomto duchu už začiatkom júla. Vyhlásil vtedy, že po vystúpení Ruska z Rady Európy, ktorá dohliada na dodržiavanie ľudských práv, „sa požiadavky na legalizáciu manželstiev osôb rovnakého pohlavia v Rusku stali minulosťou“.

„Pokusy vnútiť našej spoločnosti cudzie hodnoty zlyhali," napísal Volodin na sieti Telegram. AP poznamenala, že prokremeľské kruhy v Rusku prezentujú aj prebiehajúcu vojnu na Ukrajine ako boj proti „západným hodnotám“, medzi ktoré podľa nich patrí aj zviditeľnenie a boj za práva komunity LGBTQ.

V pondelok, keď bol návrh zákona predložený do Dumy na posúdenie, Putin oficiálne odvolal zástupcu Ruska na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Ako pripomína AP, ktorej správu preberá aj agentúra TASR, v júni zasa Putin podpísal zákon, ktorým sa Rusko zbavuje zodpovednosti za vykonanie rozsudkov ESĽP vydaných po 15. marci, keď Rusko vystúpilo z Rady Európy.