24. dec. 2022 o 16:00
žani, Koktejl

Komédia Jak vytrhnout velrybě stoličku: Zámena, ktorú ste si nevšimli a konflikt medzi hercami!

placeholder
Tomáš Holý v úlohe Vaška.
Zdroj: Reprofoto/ TV Nova

Toto ste si nemali šancu vsimnúť.

Zahraničné promi
24. dec. 2022 o 16:00
Komédia Jak vytrhnout velrybě stoličku: Zámena, ktorú ste si nevšimli a konflikt medzi hercami!

Toto ste si nemali šancu vsimnúť.

Československá komédia Jak vytrhnout velrybě stoličku (1977) sa aj po dlhých rokoch teší veľkej diváckej obľube. Jednu z hlavných úloh stvárnil Tomáš Holý. Zahral si nadmieru čulého Vaška, ktorý žije iba so svojou mamou – baletkou Annou (Jana Preissová). Chlapec veľmi túži žiť v normálnej rodine, chýba mu najmä otec.

Anna ho presvedčila, že jeho pravý otec zahynul počas horolezeckej výpravy. Vašek sa preto snaží nájsť mame nového manžela a sebe otca. Na prázdninovej lyžovačke v Krkonošiach narazí na sympatického Ľuboša (František Němec), ktorého si veľmi obľúbi. Netuší pritom, že práve on je jeho zatajovaný otec.

Zaujímavosti o filme

Herečka Stella Zázvorková si vo filme zahrala najkratšiu úlohu v kariére. Objavila sa na 15 sekúnd a povedala len dve vety.

Vlastimil Harapes odhalil, že jeho kolegyňa mala dablérku. "Jana mala vo filme na tanec dubla, Hanu Vláčilovú, čo bola sólistka Národného divadla. Ohromné bolo, ako sa to režisérke podarilo nakrútiť, pretože sám by som vo filme zámenu nespoznal. Jana bola štíhla a na pohyb tiež veľmi šikovná,“ prezradil herec pre eXtra.cz.

V jednej scéne Vašek fascinovane počúval dielo o dvoch horolezcoch. Rozhlasová hra v skutočnosti neexistuje a bola vytvorená len kvôli filmu, uvádza portál ČSFD.

Dabléra mal okrem Jany aj Tomáš Holý. Na záberoch, kde Vašek lyžuje je postava niekedy väčšia a inokedy menšia.

Chlapček zmenil svojím herectvom žáner filmu. Režisérka Marie Poledňáková chcela natočiť skôr drámu.

Harapesovi alias Jindřichovi prepožičal svoj hlas Jiří Klem. Režisérka to zdôvodnila tým, že herec trpí výraznou chybou výslovnosti a postava navyše získala charizmatický hlas. Klemovi tvrdili, že Harapes o tom vie, no opak bol pravdou. Keď sa herec dozvedel o zámene, s Jiřím sa prestal na čas rozprávať.