Z nového výskumu vyplýva, že kimčchi (kimchi) môže nášmu telu skutočne prospievať. Fermentovaná kórejská klasika môže výrazne posilniť imunitu. Podľa autorov štúdie môže táto kvasená zelenina významne podporiť obranyschopnosť organizmu a zároveň pomôcť regulovať intenzitu imunitnej reakcie.
Štúdiu uskutočnil vládou financovaný World Institute of Kimchi v Južnej Kórei a výsledky boli publikované v uznávanom vedeckom časopise Science of Food z portfólia Nature. Autori sledovali tri skupiny dospelých s nadváhou. Počas 12 týždňov dostávala jedna skupina placebo, druhá prášok z prirodzene fermentovaného kimčchi a tretia prášok z kimčchi fermentovaného pomocou štartovacej kultúry.
Na konci štúdie vedci odobrali periférne mononukleárne bunky, teda kľúčové bunky imunitného systému, a pomocou analýzy génovej expresie skúmali, aké zmeny v nich prebehli. Táto metóda umožnila zachytiť jemné rozdiely v imunitnej reakcii, ktoré bežnými testami nemožno odhaliť.
Vedci zistili, že u ľudí konzumujúcich kimčchi sa posilnila funkcia antigén prezentujúcich buniek (APC). Tie rozpoznávajú škodlivé baktérie či vírusy a „zobrazia“ ich ostatným bunkám imunitného systému, aby ich mohli likvidovať. Pozitívny účinok sa ukázal aj u T lymfocytov CD4+, ktoré koordinujú imunitnú reakciu.
Tieto bunky sa u konzumentov kimčchi vyvíjali tak do obranných, ako aj regulačných foriem – teda takých, ktoré pomáhajú upokojiť imunitný systém po odznení hrozby, aby nedochádzalo k nadmernému zápalu či chybám pri útoku na vlastné tkanivá.
„V našom výskume sme po prvý raz na svete preukázali, že kimčchi má dva odlišné a súčasne pôsobiace účinky: aktivuje obranné bunky a potláča nadmernú reakciu imunitného systému. Plánujeme rozšíriť medzinárodný výskum kimčchi a laktobacilov vo vzťahu k imunitnému a metabolickému zdraviu,“ uviedol hlavný autor štúdie doktor Wu Če I z World Institute of Kimchi.
