Popularita nealkoholického piva v posledných rokoch výrazne vzrástla. V žiadnom prípade však nemožno povedať, že ide o nápoj, ktorý by sa dal konzumovať denne vo väčšom množstve. Nikto by nemal vypiť viac ako jedno denne, pretože inak do seba prijíma roztok jednoduchých sacharidov, ktorý zvyšuje riziko vzniku cukrovky a ochorení obehovej sústavy.
Vedci z Nemecka a USA sledovali 44 zdravých mladých mužov, ktorí počas štyroch týždňov denne vypili buď dve fľaše (330 ml) nealkoholického piva, alebo vodu. Účastníci podstupovali pravidelné krvné testy, ktoré mali zistiť vplyv týchto nápojov na ich zdravie.
Z výsledkov vyplýva, že konzumácia dvoch tretiniek piva denne mala znepokojujúce dopady na zdravie srdca a ciev. Toto množstvo piva denne viedlo k zvýšeniu hladiny krvného cukru a inzulínu – čo sú varovné signály možného rozvoja cukrovky 2. typu. Pri niektorých druhoch nealkoholických či nízkoalkoholických pív sa zvýšili aj hladiny škodlivého cholesterolu a triglyceridov, teda krvných tukov, ktoré súvisia so srdcovými ochoreniami.
Najväčší negatívny vplyv mali pšeničné nealkoholické pivá a ochutené nealko pivá, ktoré často obsahujú zložky ako citrónová alebo pomarančová limonáda. Menej škodlivý účinok mali svetlé ležiaky plzenského typu so zníženým obsahom alkoholu alebo maximálnym obsahom do 0,5 %.
„Nealkoholické pivo sa čoraz častejšie konzumuje ako alternatíva alkoholických nápojov. Jeho prínosy a riziká však zatiaľ nie sú dostatočne známe. Zistili sme, že má nepriaznivý vplyv na metabolizmus, predovšetkým kvôli svojmu kalorickému a cukrovému obsahu,“ uvádzajú vedci vo svojej správe. Štúdiu zverejnil vedecký časopis Nutrients.