23. apr. 2024 o 05:00
mob, Koktejl

Smutná správa: Zomrel celosvetovo uznávaný český spevák († 63)!

placeholder
Zomrel významný operný spevák Dalibor Tolaš. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Bol nositeľom mnohých ocenení.

Zahraničné promi
23. apr. 2024 o 05:00
Smutná správa: Zomrel celosvetovo uznávaný český spevák († 63)!

Bol nositeľom mnohých ocenení.

Český umelecký svet sa musel v piatok (19. apríla) rozlúčiť s významnou postavou. Vo veku 63 rokov zomrel bývalý sólista opery Dalibor Tolaš, informoval oficiálny web DJKT.

Narodil sa v roku 1960 v Ostrave do rodiny operného sólistu Miloslava Tolaša. Spev študoval súkromne, po krátkom pôsobení v Ostrave získal v roku 1984 angažmán ako sólista v Ústí nad Labem, od roku 1990 bol sólistom opery DJKT (Divadlo Josefa Kajetána Tyla Plzeň). Sám neskôr spomínal na angažmán v Plzni ako na jeden z kľúčových medzníkov vo svojom živote.

Jeho dobre technicky zvládnutý barytón vynikal mäkkým nasadením tónov a v Plzni za 33 rokov stvárnil väčšinu hlavných barytónových rolí zo svetových aj českých opier. Do jeho repertoáru patrili napríklad Kalina (Tajomstvo), Přemysl (Šárka), Bohuš z Harasova (Jakobín), Figaro (Lazobník sevillský), Holanďan (Bludný Holanďan), Scarpia (Tosca), Jago (Othello), Nabucco, Rigoletto či Michonett (Adriana Lecouvreur).

Často vystupoval v operetách aj muzikáloch, kde s úspechom stvárňoval veľké role. Hosťoval nielen na väčšine českých operných scén, ale po celej Európe a aj v Japonsku. Bol nositeľom mnohých ocenení: Ceny Českého literárneho fondu, Ceny Zväzu českých dramatických umelcov, laureátom súťaže Mozartova Praha, dvakrát bol nominovaný na Cenu Thálie.