12. mar. 2023 o 13:00
mob, Koktejl

Spúšťačom depresie môžu byť aj potraviny: Týmto sa radšej vyhnite!

placeholder
Štyri potraviny môžu vyvolať depresiu (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Vedecký výskum spája niektoré potraviny so zvýšeným rizikom depresie.

Zdravie
12. mar. 2023 o 13:00
Spúšťačom depresie môžu byť aj potraviny: Týmto sa radšej vyhnite!

Vedecký výskum spája niektoré potraviny so zvýšeným rizikom depresie.

Depresia je bežná a komplexná duševná porucha s mnohými potenciálnymi príčinami – genetickými, biologickými, environmentálnymi, behaviorálnymi a psychologickými – ale jedným z možných spúšťačov môže byť niečo také zdanlivo neškodné ako to, čo jete, píše web bestlifeonline.com.

„Potraviny, ktoré konzumujeme, majú veľký vplyv na naše duševné zdravie a kognitívne funkcie, a to vďaka prepojeniu medzi naším črevom a mozgom. Tieto orgány boli úzko prepojené ešte predtým, ako sme sa narodili,“ hovorí psychiatrička Uma Naidoo z Bostonu.

Podľa Naidoo by sme sa mali vyhnúť hlavne týmto štyrom druhom potravín. Prvým z nich sú sladené nápoje. Konzumácia rafinovaných cukrov, ktoré sa nachádzajú v sódovkách, spúšťajú kolísanie hladiny cukru v krvi, ktoré môžu viesť k výrazným zmenám nálady a únave. Jedna analýza štúdií zahŕňajúcich viac ako 37 000 prípadov depresie v časopise Journal of Affective Disorders zistila, že v porovnaní s ľuďmi, ktorí nepili sódu, tí, ktorí vypili ekvivalent troch plechoviek koly denne, mohli mať o 25 % vyššie riziko rozvoja depresie.

Na zozname sú aj slanina, lahôdkové mäso a párky. Nízkoživinové, vysoko spracované potraviny, vrátane údenín, majú často vysoký obsah dusičnanov a chemických prísad, ktoré spôsobujú zápal v našom tele aj mozgu. Zápal v mozgu je potom bežným vinníkom symptómov zlého duševného zdravia ako úzkosť.

Naidoo nabáda ľudí, aby obmedzili potraviny s vysokým glykemickým indexom, ako je biely chlieb a biela ryža. Z rafinovaných obilnín, ako sú tieto, bola odstránená vláknina a veľká časť ich výživy. Tieto potraviny podporujú zápal a negatívne ovplyvňujú zdravie črevného mikrobiómu, čo bráni efektívnej komunikácii medzi črevom a mozgom. Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb je u ľudí s cukrovkou dvakrát až trikrát vyššia pravdepodobnosť, že budú trpieť depresiou, ako u ľudí bez cukrovky.

Vyprážané jedlá a jedlá z rýchleho občerstvenia majú často vysoký obsah soli, nasýtených tukov, rafinovaných cukrov a dokonca aj trans-tukov, čo môže zhoršiť úzkosť a depresiu. Jedna štúdia publikovaná v časopise Public Health Nutrition odhalila, že ľudia, ktorí pravidelne jedia rýchle občerstvenie, ako sú hamburgery, klobása a pizza, majú o 51 percent vyššiu pravdepodobnosť vzniku depresie ako ľudia, ktorí rýchle občerstvenie jedia len zriedka alebo ho nejedia vôbec.