07. dec. 2023 o 04:30
mob, Koktejl

Ruský útok na NATO môže prísť o pár rokov: V pozore musí byť aj Slovensko!

placeholder
Východné krídlo NATO má podľa šéfa poľskej kancelárie národnej bezpečnosti iba tri roky na to, aby sa pripravilo na ruský útok (ilustračné foto).
Zdroj: iStock, TASR/AP

V priebehu niekoľkých rokov môže Rusko zaútočiť na krajiny východného krídla NATO.

Domáce správy
07. dec. 2023 o 04:30
Ruský útok na NATO môže prísť o pár rokov: V pozore musí byť aj Slovensko!

V priebehu niekoľkých rokov môže Rusko zaútočiť na krajiny východného krídla NATO.

Odborníci z Nemeckej asociácie pre zahraničnú politiku (DGAP) tvrdia, že západným krajinám, najmä štátom východného krídla NATO, zostáva 5 až 9 rokov na to, aby sa pripravili na odrazenie útoku Moskvy, uvádza web naszdziennik.pl.

Štátny tajomník Kancelárie prezidenta Poľskej republiky Dr. Jacek Siewiera v rozhovore naznačil, že časové rámce prezentované nemeckými analytikmi sú príliš optimistické.

„Táto analýza je v súlade so štúdiami pripravenými v USA. Podľa môjho názoru sú však časové rámce prezentované nemeckými analytikmi príliš optimistické. Ak sa chceme vyhnúť vojne, potom by krajiny NATO na východnom krídle mali prijať kratší - trojročný časový plán prípravy na konfrontáciu. Toto je čas, keď sa na východnom krídle musí vytvoriť potenciál, ktorý bude jasným odstrašujúcim prostriedkom pre agresiu,“ pokračoval Siewiera pre Warsaw Business Journal.

Vo výskume zverejnenom 8. novembra vytvoril DGAP okno, v ktorom musí NATO, vrátane Nemecka, postaviť svoje ozbrojené sily na nohy. To by zahŕňalo zavedenie spôsobilostí v súlade so scenárom ruského útoku, a to päť až desať rokov od okamihu, keď sa na Ukrajine skončia intenzívne boje.

Inými slovami, toto by bol časový rámec, ktorý by Rusko potrebovalo na dostatočnú rekonštrukciu svojich ozbrojených síl na útok smerom na západ, uvádzajú Nemci. Smer tohto útoku by mohol zahŕňať hlavne pobaltské štáty. Táto pripravenosť by bola tiež jediným spôsobom, ako by spojenci NATO mohli obmedziť riziko vypuknutia ďalšej vojny v Európe.