Medzinárodný tím vedcov zistil, že príťažlivosť ľudí k alkoholu môže mať svoje korene v evolučnej histórii, ktorú zdieľame s našimi opičím predkami. Tím meral množstvo etanolu v ovocí, ako sú figy, ktoré divoké šimpanzy v Pobreží Slonoviny a Ugande konzumujú vo veľkých množstvách. Podľa ich zistení konzumujú asi 14 gramov etanolu denne, čo zodpovedá približne tretine litrovej fľaše piva. Najčastejšie konzumované ovocie malo najvyšší obsah alkoholu.
„Ľudská príťažlivosť k alkoholu pravdepodobne vznikla z tohto stravovacieho dedičstva našich spoločných predkov so šimpanzmi,“ hovorí autor štúdie Aleksey Maro z Kalifornskej univerzity v Berkeley. Štúdia podporuje takzvanú hypotézu opitej opice, podľa ktorej ľudia zdedili svoju chuť na alkohol od svojich predkov. Túto myšlienku ako prvý navrhol profesor Robert Dudley z Kalifornskej univerzity v Berkeley, ktorý je tiež spoluautorom štúdie.
Podľa profesorky Catherine Hobaiter z Univerzity v St. Andrews, ktorá sa na výskume nezúčastnila, výsledky ukazujú, že vzťah ľudí k alkoholu siaha hlboko do našej evolučnej minulosti. „Naše spojenie s alkoholom pravdepodobne začalo pred približne 30 miliónmi rokov. Možno je pre šimpanzy spoločné jedenie prezretého ovocia spôsobom posilňovania sociálnych väzieb,“ uviedol Hobaiter vo vyhlásení pre BBC.
Primatologička Kimberley Hockings z Univerzity v Exeteri dodala, že šimpanzy, ktoré boli predmetom tejto štúdie, nekonzumovali dostatočné množstvo alkoholu na to, aby sa opili. „Ak by sa tak stalo, určite by to nezlepšilo ich šance na prežitie,“ zdôraznila v rozhovore pre BBC. Výsledky výskumu boli uverejnené v časopise Science Advances.