30. jan. 2024 o 04:00
TASR, Koktejl

Lekárne na Slovensku bojujú s nespotrebovanými liekmi: Ľudí vyzývajú, aby boli trpezliví

placeholder
V lekárňach sa hromadia nespotrebované lieky. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

V slovenských lekárňach sa hromadia pacientami nespotrebované lieky.

Slovensko
30. jan. 2024 o 04:00
Lekárne na Slovensku bojujú s nespotrebovanými liekmi: Ľudí vyzývajú, aby boli trpezliví

V slovenských lekárňach sa hromadia pacientami nespotrebované lieky.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) zabezpečil ich zber naposledy v marci minulého roka. Upozornili na to Slovenská lekárnická komora (SLeK) a Asociácia prevádzkovateľov sieťových lekárni (APSL) na Slovensku s tým, že lekárne majú takmer vyčerpané priestorové kapacity na skladovanie daného odpadu.

„Už takmer rok a v niektorých lekárňach aj dlhšie čelíme problému naplnených kapacít týchto priestorov. Na jednej strane nám zákon ukladá povinnosť nespotrebované lieky od pacienta prevziať a uchovávať, na druhej strane si štát neplní povinnosť zneškodnenia tohto odpadu uloženú tým istým zákonom,“ skonštatoval prezident SLeK Ondrej Sukeľ. ŠÚKL odvoz predtým zabezpečoval dvakrát ročne.

APSL poukázala na to, že všetky lekárne, ktoré prevádzkujú poskytovatelia, ktorých združuje, majú takmer vyčerpané priestorové kapacity na uloženie daného odpadu. „Aktuálne evidujeme v lekárňach viac ako 3000 vriec, v ktorých je nahromadený odpad určený na likvidáciu v na to určených spaľovniach. Toto množstvo predstavuje približne 40 ton nebezpečného odpadu,“ poznamenal predseda asociácie Jaroslav Kypr.

Upozornil tiež na to, že prípadné odmietnutie prevzatia liekov v lekárňach sa vždy nestretáva s pochopením pacientov. „Pokiaľ lekárnici z kapacitných dôvodov odmietnu prevziať nespotrebované lieky - hrozí nesprávna likvidácia tohto odpadu,“ doplnil. Sukeľ preto vyzýva ľudí, aby boli trpezliví a liekový odpad nevyhadzovali do toho bežného. „Bezpečne ho uložte oddelene od užívaných liekov, na mieste nedostupnom deťom a počkajte na obnovenie zberu,“ uzavrel.

ŠÚKL pre TASR reagoval, že na základe zmluvného vzťahu zabezpečoval aj v predchádzajúcich rokoch zber liekov v jarnom a v jesennom intervale, ktorý bol postačujúci. Vlaňajší jesenný zber bol podľa neho obmedzený, a to z dôvodu zatvorenia spaľovní a vzhľadom na ukončenie pôvodnej zmluvy platnej do 31. decembra.

„ŠÚKL vyhlásil verejné obstarávanie na zabezpečenie predmetnej služby. Zvoz liekov bude zo strany ŠÚKL zrealizovaný po úspešnom ukončení vyhlásenej súťaže a podpísaní zmluvy. Do súťaže je možné sa prihlásiť do 23. februára,“ dodala pre TASR špecialistka pre internú a externú komunikáciu ŠÚKL Miroslava Hýbl.