Britskí vedci vysvetľujú, prečo by ste sa mali tohto zlozvyku zbaviť. Lákavá vôňa čerstvo uvarenej kávy ráno prebúdza zmysly a sľubuje energický štart do dňa. Kofeín, ktorý obsahuje, vám dodá novú energiu a urobí vás duševne bdelými. Ale „čierne zlato“ môže mať aj negatívne účinky na náš organizmus. Ak sa predávkujete, môžete dostať kofeínový šok. Ale hladina cukru v krvi by tiež mohla nebezpečne kolísať – najmä ak pijete kávu nalačno, informuje merkur.de.
Hladiny cukru v krvi ukazujú, koľko glukózy (z potravy) je merateľné v krvi. Ak sú hodnoty stabilné, telo má k dispozícii dostatok energie. V dôsledku toho sa znižuje riziko chuti do jedla a vy sa cítite fit. Stabilná hladina cukru v krvi tiež znižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu alebo Alzheimera.
U zdravých ľudí sa inzulín automaticky uvoľňuje do krvi, aby opäť znížil hladinu cukru v krvi. Tento proces je narušený u ľudí s vysokou hladinou cukru v krvi. Ak sa rozvinie v dôsledku cukrovky, postihnutí si musia pri vysokej hladine cukru v krvi umelo dodávať inzulín.
Britskí vedci z University of Bath skúmali, ako načasovanie konzumácie kávy ovplyvňuje hladinu cukru v krvi. Aby sa minimalizoval nárast hladiny cukru v krvi, káva by sa mala konzumovať pred raňajkami alebo s vyváženým jedlom.