19. apr. 2024 o 17:00
NK, Koktejl

Lekári si mysleli, že má žena († 77) rakovinu, pravda však bola iná: Hrôza, čo jej požieralo mozog!

placeholder
Na celom svete bolo zaznamenaných len 200 prípadov. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Čo sa jej stalo?

Zahraničie
19. apr. 2024 o 17:00
Lekári si mysleli, že má žena († 77) rakovinu, pravda však bola iná: Hrôza, čo jej požieralo mozog!

Čo sa jej stalo?

Žena v Číne zomrela na zriedkavú amébu, ktorá požiera mozog, po tom, čo si ju lekári pôvodne pomýlili s rakovinou. Nemenovaná 77-ročná pacientka navštívila miestnu nemocnicu v roku 2022 po tom, ako sa niekoľko dní sťažovala na závraty, zmätenosť a ťažkosti s rečou. Daily Mail informoval, že lekári si najprv mysleli, že by mohlo ísť o nádor na mozgu, pretože jej snímky odhalili lézie.

Lumbálna punkcia - keď sa do chrbtice na vyšetrenie zavedie ihla - však odhalila, že sa nakazila meňavkou Balamuthia mandrillaris, jednobunkovým organizmom, ktorý sa šíri do mozgu a zabíja deväť z desiatich pacientov. Balamuthia mandrillaris (B mandrillaris) sa zvyčajne nachádza v prachu, pôde a vode a predpokladá sa, že infekcie spôsobuje, keď sa dostane do kontaktu s otvorenými ranami alebo sa vdýchne cez pľúca.

Lekársky tím Číňanky napísal, že sa pravdepodobne nakazila vo svojom vidieckom prostredí, keďže žila v blízkosti vodných zdrojov, ako sú rybníky. Žena strávila osem dní v miestnej nemocnici, kde sa jej stav postupne zhoršoval. V priebehu nasledujúcich dní sa jej zablokovali dýchacie cesty a museli ju napojiť na ventilátor.

"Napriek agresívnym liečebným opatreniam sa stav pacientky zhoršoval," napísal tím. Pacientka zomrela po tom, ako sa jej rodina rozhodla prerušiť ďalšiu liečbu.

Balamuthia mandrillaris bola prvýkrát objavená v roku 1986 a na celom svete bolo zaznamenaných len 200 prípadov. Experti odhadujú, že zabíja až 90 % pacientov, a preto je včasná liečba veľmi dôležitá.

Po preniknutí do krvného obehu améba putuje do mozgu, kde spôsobuje infekciu granulomatóznu amébovú encefalitídu (GAE). Medzi prvé príznaky patrí horúčka, bolesť hlavy, zvracanie, letargia a nevoľnosť. Keď však ochorenie postupuje niekoľko týždňov až mesiacov, môže viesť k záchvatom, slabosti, zmätenosti, čiastočnému ochrnutiu, ťažkostiam s rečou a chôdzou.