07. okt. 2022 o 06:00
krsk, Koktejl

Mariana sa priotrávila cuketou, teraz varuje ostatných: Ako spoznáte, že je jedovatá!

placeholder
Ak si nedáme pozor, cuketa nám môže aj uškodiť (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Milovníci cukiet, majte sa na pozore. Lahodná zelenina je vynikajúcou súčasťou jedál, no poľahky môže spôsobiť nepríjemné komplikácie.

Zahraničné správy
07. okt. 2022 o 06:00
Mariana sa priotrávila cuketou, teraz varuje ostatných: Ako spoznáte, že je jedovatá!

Milovníci cukiet, majte sa na pozore. Lahodná zelenina je vynikajúcou súčasťou jedál, no poľahky môže spôsobiť nepríjemné komplikácie.

Obľúbená zelenina sa poľahky môže stať nepriateľom. Obsahuje totiž kukurbitacín – toxín, ktorý spôsobuje otravu. Problémy s ňou mala aj Češka Mariana, ktorá všetko opísala pre portál TN.cz.

"Rada by som upozornila na otravu kukurbitacínom z cukiet," napísala redakcii. To, že jej príznaky naznačujú miernu otravu z cukiet, potvrdili aj v Toxikologickom ústave. Mariana sa tak rozhodla varovať aj ostatných. Otrava spôsobuje tráviace problémy, hnačku, bolesti brucha, vracanie a kŕče. Môže nastať aj dehydratácia a podľa týchto znakov ju spoznáte.

V prípade ľahších problémov je najlepšie vyriešiť problém živočíšnym uhlím, tvrdí Kateřina Kotíková, vedúca lekárka Toxikologického informačného strediska. Pri výskyte vážnejších symptómov sa odporúča vyhľadať lekára. Otrave sa dá jednoducho predísť. Podľa lekárky je dôležité najmä to, odkiaľ cuketu získavame. "Tie, ktoré sa predávajú v obchodoch, by kukurbitacín obsahovať nemali, alebo len v minimálnom množstve," dodáva Kotíková.

Šťastnou voľbou nemusia byť práve cukety zo záhrady. Sú oveľa náchylnejšie na tvorbu kukurbitacínu. Podomácky vypestovaná cuketa nerastie v najlepších podmienkach a záhradkár tak sebe aj zelenine nevedomky škodí, uzatvára český web.