16. jún. 2023 o 12:00
krsk, TASR, Koktejl

V chorvátskom letovisku sú zúfalí: Nechutné! Turistov neodradí nič

placeholder
Turisti sa stále nepoučili.
Zdroj: Facebook/Get Direkt

Chorvátsko zaviedlo viaceré opatrenia s cieľom prevychovať turistov. Zatiaľ pomáhajú len sporadicky.

Zahraničie
16. jún. 2023 o 12:00
V chorvátskom letovisku sú zúfalí: Nechutné! Turistov neodradí nič

Chorvátsko zaviedlo viaceré opatrenia s cieľom prevychovať turistov. Zatiaľ pomáhajú len sporadicky.

Ako s iróniu hovorí chorvátsky web Slobodna Dalmacija, Jeruzalem má múr nárekov a atrakciou Splitu by mohol byť múr močenia na Ulici kráľa Tomislava. S realitou, ktorá je na zaplakanie, sa musia každý deň od začiatku predsezónneho obdobia potýkať obyvatelia tohto slávneho letoviska.

Fotografiu toho, ako to tam bežne vyzerá počas nechutného vyčíňania turistov, zverejnila chorvátska facebooková stránka. Vidieť na nej šiestich rozkročených mladíkov, pre ktorých funguje splitská hradba ako bezplatný verejný pisoár. Lešenie na hradbe, ktoré slúži na vykonávanie konzervačných a reštaurátorských prác, je pre nich dobrým krytím. Fotku nájdete v galérii pod článkom.

Hradba, pri ktorej močia, je pozostatkom renesančného mestského opevnenia zo 16. storočia, ktoré spájalo Pistúrsku bránu so Zorziho baštou (Civran). Mesto sa ju rozhodlo do dvoch mesiacov zrevitalizovať.

Rekordné príjmy od zahraničných turistov

Chorvátsko vlani zaznamenalo rekordné príjmy od zahraničných turistov. Chorvátska centrálna banka uviedla, že krajina od nich získala približne 13,1 miliardy eur. V porovnaní s rokom 2021 to predstavuje nárast o 44 % a zároveň je to o 24 % viac ako v roku 2019, ktorý predchádzal nástupu pandémie koronavírusu.

Chorvátsky cestovný ruch očakáva silné výsledky aj v tomto roku. Ešte viac by ho malo podporiť zrušenie hraničných kontrol vďaka vstupu krajiny do schengenského priestoru a zavedenie eura.