26. dec. 2023 o 16:00
ab, Koktejl

Jozef Kroner zapieral svojho nemanželského syna, jeho mama prehovorila: On sa k nemu nepriznával, hoci vedel...

placeholder
Jozef Kroner vo filme Pacho, hybský zbojník.
Zdroj: REprofoto/ Pacho, hybský zbojník

Nenašli si k sebe cestu.

Celebrity
26. dec. 2023 o 16:00
Jozef Kroner zapieral svojho nemanželského syna, jeho mama prehovorila: On sa k nemu nepriznával, hoci vedel...

Nenašli si k sebe cestu.

Obľúbený herec Jozef Kroner sa k svojmu nemanželskému synovi nikdy nechcel verejne priznať. Herecká legenda Jozef Kroner neviedol tak úplne usporiadaný život so svojou rodinou. Učarovala mu produkčná zo Slovenskej televízie, s ktorou mal románik. Aj keď bola vydatá a mala dieťa, nebolo to pre herca prekážkou, aby mali spolu milenecký pomer. Čo ale určite nečakal, že z ich vzťahu vznikne syn Martin.

Jeho životnou láskou ale bola Terézia Hurbanová, ktorá bola od neho o tri mesiace mladšia a išlo o jeho hereckú kolegyňu. Prežili spolu takmer 50 rokov a mali spolu dcéru Zuzanu Kronerovú, ktorá sa narodila v roku 1952.

Ku svojmu nemanželskému synovi sa ale nikdy verejne nepriznal. Jeho milenka Hana sa so svojím manželom rozviedla po narodení ich syna Martina. Na verejnosti príliš o ich vzťahu nerozprávala. Aj keď sa k nemu herecká legenda nepriznávala dobrovoľne, otcovstvo bolo Martinovi priznané súdom.

„Robili nám krvné skúšky a všetky možné testy. Martin mal až 80% dedičných znakov z otca a zo mňa mal len nejakých 13%. Veď sa na neho aj podobá, presne tak isto žmúri očami,“ povedala Hana kedysi pre Nový Čas. Keďže sa už otcovstvu nemohol vyhnúť, musel platiť svojmu nemanželskému synovi alimenty až do jeho 18 rokov.

Napriek tomu, že išlo o jeho vlastného syna, nikdy sa nezblížili. Jeho milenka Hana priznala, že aj keď sa občas stretli v divadle, keď tam pracoval, ignoroval ho. Nikdy mu nebol v skutočnosti otcom. „Martin Jožka Kronera občas stretol v divadle, keď tam pracoval. Ale ani on sa k nemu nepriznával, hoci vedel, že je to jeho otec," upresnila Hana.

Herec Jozef Kroner zomrel v marci v roku 1998 v Bratislave vo veku 73 rokov. Jeho nemanželský syn nešiel ani na dedičské konanie, no po jeho smrti dostáva tantiémy.

Prvou Kronerovou filmovou úlohou bol Jožko Púčik v komédii Statočný zlodej. Najväčší úspech ale zaznamenal v Oscarovom filme Obchod na korze, ktorý zobrazuje obdobie vojnovej Slovenskej republiky. Natočený bol v roku 1965 a ukazuje deportácie Židov zo Slovenska a arizáciu ich majetku. Prestížneho Oscara získal v roku 1968 v kategórii zahraničný film.

Okrem toho si divákov získal v komédiách Pacho, hybský zbojník, Stratená dolina či seriáloch Sváko Ragan a Slovácko sa nesúdi. K vrcholom jeho hereckej kariéry patrí film významného režiséra Juraja Jakubiska Tisícročná včela. Je nositeľom mnohých slovenských a zahraničných ocenení. Po jeho smrti v roku 2018 mu prezident Andrej Kiska udelil Pribinov kríž I. triedy (in memoriam).

Jozef Kroner sa narodil v Staškove a pochádzal až z 12 detí. Pracovať začal ako robotník v Trenčíne a neskôr ako vedúci dielne. Herectvo ho ale vždy bavilo a popri práci sa venoval ochotníckemu divadlu. Od roku 1956 pôsobil v činohre SND v Bratislave až do roku 1984, keď odišiel do dôchodku. Medzi jeho najväčšie záľuby patril rybolov a hubárčenie. Práve o rybárčení napísal aj niekoľko kníh.