21. júl. 2023 o 11:36
TASR, Koktejl

Útoky na Odesu nepoľavujú: Rusi zasiahli aj obilné sklady

placeholder
Útoky na Odesu nepoľavujú: Rusi zasiahli aj obilné sklady.
Zdroj: TASR/AP

Dve rakety mali zasiahnuť sklady obilia a spôsobili v nich požiar.

Zahraničie
21. júl. 2023 o 11:36
Útoky na Odesu nepoľavujú: Rusi zasiahli aj obilné sklady

Dve rakety mali zasiahnuť sklady obilia a spôsobili v nich požiar.

Ruské rakety zasiahli v noci na piatok sklady s obilím v Odeskej oblasti, na ktorú útočili už štvrtú noc po sebe. TASR o tom píše na základe správ agentúry Reuters a stanice Sky News odvolávajúcich sa na ukrajinských predstaviteľov.

Odeský gubernátor Oleh Kiper informoval, že pri ruskom útoku utrpeli zranenie dvaja ľudia. Nepovedal však, kde presne k tomu došlo. „Bohužiaľ, zasiahnuté boli obilné terminály poľnohospodárskeho podniku v Odeskej oblasti. Nepriateľ zničil 100 ton hrachu a 20 ton jačmeňa,“ uviedol na platforme Telegram.

Dodal, že Rusko zaútočilo raketami s plochou dráhou letu Kalibr odpálenými z oblasti Čierneho mora a v nízkej nadmorskej výške, aby ich nezachytili systémy protivzdušnej obrany. Dve rakety podľa jeho slov zasiahli sklady obilia a spôsobili v nich požiar. Kým sa ho pokúšali uhasiť, zasiahla rovnaký závod aj ďalšia raketa, pričom poškodila poľnohospodárske zariadenia a ďalšie vybavenie.

Stanica Sky News zverejnila fotografie a uvádza, že prinajmenšom jeden zo skladov bol po útoku celkom zrovnaný zo zemou. Reuters uvádza, že najnovšie útoky boli zjavne o niečo slabšie ako počas predošlých troch nocí, keď Rusko raketami aj dronmi útočilo na prístavy a mestá na juhu Ukrajiny.

Moskva k takýmto „odvetným útokom“ pristúpila po tom, ako v pondelok dostúpila od tzv. obilnej dohody umožňujúcej vývoz z ukrajinských čiernomorských prístavov. Pre takýto krok sa rozhodla krátko po útoku na most spájajúci Rusko s anektovaným polostrovom Krym, ktorý je pripisovaný Kyjevu. Moskva však o odstúpení dohody hovorila už dávno pred poškodením mosta.

V Záporožskej oblasti zaznamenali podľa tamojšieho gubernátora Jurija Malašku za uplynulých 24 hodín dovedna 80 ruských útokov, pri ktorých zahynuli štyria ľudia. Rusko pokračovalo aj v útokoch na východné časti Ukrajiny, pričom generálna prokuratúra informovala, že pri ostreľovaní mesta Kosťantynivka v Doneckej oblasti zahynul manželský pár.