Syry patria nepochybne medzi najobľúbenejšie pochúťky. Každý región má svoje špeciality, ktoré sú pýchou miestnej kuchyne – od aromatického camembertu z Francúzska až po parmezán z Talianska. Na tejto bohatej gastropalete sa nachádza aj sardínsky syr – smrteľne nebezpečný už po jednom súste. Napriek tomu sa nájdu odvážlivci, ktorí si na ňom s radosťou pochutnávajú.
Syr známy ako casu marzu (zhnitý syr) je tradičnou sardínskou špecialitou. Na prvý pohľad vyzerá ako bežný ovčí syr, no jeho výrobný proces je všetko, len nie obyčajný. Tento syr zreje za pomoci prírodných baktérií a – áno, čítate správne – živých lariev syrovej muchy.
Larvy syrovej muchy sa vo vnútri syra kŕmia tukmi, ktoré trávia a premieňajú ho na krémovú konzistenciu. Výsledkom je syr s mimoriadne intenzívnou chuťou a prenikavou arómou. Na ostrove Sardínia ho považujú za pravú delikatesu, no pre nás ostatných by predsalen išlo o potravinu, ktorej konzumácia by si vyžadovala poriadnu dávku odvahy.
Nebezpečné následky
A prečo by len išlo? Pretože je zakázaný! Aj keď je istým spôsobom aj symbolom Sardínie, jeho konzumácia nie je bez rizika. Larvy, ktoré zostanú v syre, môžu prežiť aj v tráviacom systéme človeka a spôsobiť vážne žalúdočné a črevné komplikácie. Tie môžu v ojedinelých prípadoch viezť až k smrteľným následkom.
Práve kvôli týmto rizikám je casu marzu v Európskej únii zakázaný. Oficiálne sa nesmie predávať, no na čiernom trhu si ho kúpiť stále môžete.
Milovníci extrémnych gurmánskych zážitkov tvrdia, že ochutnať casu marzu stojí za každé riziko. Má nenapodobiteľnú intenzívnu chuť a jedinečnú textúru – pre Sardínčanov dokonca viac než len jedlo. Casu marzu je symbolom tradícií. A čo vy? Trúfli by ste si ho ochutnať?