16. jún. 2023 o 12:30
TASR, Koktejl

Putin tvrdí, že je otvorený kontaktu na rokovania o Ukrajine: Najnovší čin Ruska ukazuje niečo iné!

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zdroj: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine.

Zahraničné správy
16. jún. 2023 o 12:30
Putin tvrdí, že je otvorený kontaktu na rokovania o Ukrajine: Najnovší čin Ruska ukazuje niečo iné!

Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine.

Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters. "Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému," citovala agentúra Interfax Peskova. Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorý majú Putinovi v sobotu predstaviť novú mierovú iniciatívu.

Rusko dlho tvrdí, že je otvorené rokovaniam, no trvá na tom, že Ukrajina musí uznať "novú realitu" na bojisku, kde jeho sily ovládajú 18 percent ukrajinského územia. Moskva vlani na jeseň anektovala štyri oblasti na východe a juhu Ukrajiny a ešte v roku 2014 Krymský polostrov. Ukrajina trvá na tom, že základom akéhokoľvek povojnového urovnania musí byť jej vlastný mierový plán, ktorý zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z celého ukrajinského územia.

Raketový útok

Rusko v piatok päť raketami útočilo na ukrajinskú metropolu Kyjev. Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba to považuje za "odkaz" Moskvy pre lídrov afrických krajín, ktorí pricestovali na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry AFP. Lídri afrických štátov vrátane prezidenta Juhoafrickej republiky Cyrila Ramaphosu sa počas útoku museli presunúť do krytov, napísala britská spravodajská stanica Sky News.

Ukrajinská armáda oznámila, že v piatok nad Kyjevom zostrelila šesť ruských hypersonických rakiet Kinžal, šesť striel Kalibr a dva prieskumné drony. Kyjevský starosta Vitalij Kličko predtým hlásil výbuch v mestskej časti Podil. Neskôr spresnil, že nedošlo k materiálnym škodám a explóziu spôsobilo zostrelenie ruskej rakety protivzdušnou obranou. V meste na útok v tom čase upozorňovali sirény leteckého poplachu.

Ruský prezident Vladimir "Putin 'buduje dôveru' spustením najväčšieho raketového útoku na Kyjev za posledné týždne, presne počas návštevy afrických lídrov v našom hlavnom meste," uviedol Kuleba. Podľa jeho slov sú ruské rakety odkazom pre Afriku, že "Rusko chce viac vojny, nie mier".