Brazílsky výskumný inštitút kávy (IAC) začal rozhodujúcu etapu v dlhodobom projekte šľachtenia odrôd kávy arabica, ktoré neobsahujú kofeín. V prípade úspechu by to mohlo mať významný komerčný potenciál, informuje TASR podľa agentúry Reuters.
Výskumníci z IAC začínajú regionálne terénne pokusy s niektorými odrodami, ktoré niekoľko rokov šľachtili krížením rastlín s prirodzene veľmi nízkym obsah kofeínu. V tomto procese použili banku zárodočnej plazmy vo svojich zariadeniach.
"Výsledky, ktoré sme doteraz dosiahli, vyzerajú sľubne, sme optimistickí," povedal Julio Cesar Mistro, šéf výskumného projektu v IAC. Kávovník zvyčajne prináša prvé ovocie až po dvoch až troch rokoch, takže ich skutočné výsledky a testovanie obsahu kofeínu sa ukážu až o niekoľko rokov.
IAC je popredné výskumné centrum, kde sa už vyšľachtilo mnoho odrôd. Brazílii to pomohlo stať sa veľmocou na globálnom trhu s kávou a dnes sa v tejto krajine dopestuje asi tretina celosvetovej produkcie kávových zŕn.
Spotreba kávy bez kofeínu podľa údajov Národnej asociácie kávy (NCA) tvorí asi 10 percent trhu v USA. Pre producentov kávy by nové odrody znížili náklady na odstránenie kofeínu zo zŕn bežných odrôd. Hlavné spotrebiteľské regióny (Európa a USA) by potom prirodzene dopestované odrody bez kofeínu uprednostnili pred súčasnou produkciou, ktorá je výsledkom chemických alebo priemyselných procesov.