Ste počas dňa neustále ospalí? Podľa nedávnej štúdie s tým môže mať niečo spoločné aj to, čo jete. Výskumníci zistili, že molekuly v krvi zvané metabolity môžu mať veľký vplyv na vašu ospalosť. Ako informoval portál The Sun, odborníci odhalili, ktoré potraviny môžu tento stav zhoršovať.
- Vedci skúmali spojenie medzi stravou a nadmernou dennou ospalosťou EDS.
- Štúdia analyzovala 877 metabolitov na vzorke 6-tisíc účastníkov.
- Tím identifikoval 7 metabolitov ovplyvňujúcich EDS, medzi ktorými bol aj tyramín.
- Zistenia naznačujú, že zmeny v stravovaní môžu zmierniť dennú ospalosť.
Nová štúdia vedcov z amerických inštitúcií Mass General Brigham a Beth Israel Deaconess Medical Center sa zaoberala faktormi nadmernej dennej ospalosti (EDS). Zozbierali údaje o 877 metabolitoch na základe vzoriek krvi od 6-tisíc účastníkov. Tím využil aj informácie z dotazníka, ktorý zisťoval, ako často si ľudia počas dňa chodia zdriemnuť.
Na základe údajov identifikovali sedem hlavných metabolitov, ktoré ovplyvňujú príznaky spojené s EDS. Jedným z nich bol aj stopový amín zvaný tyramín, ktorý sa nachádza vo viacerých potravinách. Medzi ne patria napríklad:
- Zrejúce syry ako čedar, feta, parmezán, camembert, brie či eidam
- Alkohol, napríklad čapované pivo alebo víno
- Údené mäso a spracované mäso, ako je saláma, klobása alebo slanina
- Nátierky s výťažkom z kvasníc
- Fermentované omáčky, ako napríklad sójová, teriyaki a worcestrová omáčka
- Nakladané alebo v soli sušené potraviny, ako sú ryby
- Kvasené potraviny, ako je kimchi, kyslá kapusta, kefír alebo tofu
- Sušené alebo prezreté ovocie, napríklad banány alebo avokádo
- Potraviny, ktoré neboli správne uskladené alebo majú prekročený dátum minimálnej trvanlivosti
- Káva a kávové výrobky
Výsledky uverejnené v časopise Lancet eBioMedicine naznačujú, že nadmernú dennú ospalosť môžu zhoršovať nielen vnútorné procesy, ako napríklad hladina hormónov, ale aj vonkajšie faktory vrátane stravy. "Náš výskum odhaľuje, že to, čo jeme, môže viesť k vyššej spavosti. Vďaka tomu začíname chápať, ako a prečo tento stav vzniká, aké sú jeho prvé príznaky, a čo môžeme urobiť, aby sme pacientom pomohli," poznamenal vedúci autor štúdie Tariq Faquih.
Vedci sa domnievajú, že určité zmeny v stravovaní alebo lieky môžu pomôcť v boji proti EDS. Upozornili však, že ich výskum mal určité obmedzenia, vrátane ťažkostí s interpretáciou presných hodnôt skúmaných metabolitov. Tím preto navrhol vykonať klinickú štúdiu s cieľom zistiť, či lepšia strava či užívanie doplnkov môžu pomôcť zmierniť nadmernú dennú ospalosť.