20. mar. 2024 o 05:00
lv, Koktejl

Zjavný príznak, že môžete trpieť vážnym ochorením: TAKTO ho spozorujete na WC!

placeholder
Ak si pri návšteve toalety všimnete tento nenápadný príznak, môže to byť varovný signál, že trpíte nebezpečným ochorením.(ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Ak pri návšteve toalety zbadáte jeden prekvapivý príznak, môže to znamenať, že musíte navštíviť lekára.

Zaujímavosti
20. mar. 2024 o 05:00
Zjavný príznak, že môžete trpieť vážnym ochorením: TAKTO ho spozorujete na WC!

Ak pri návšteve toalety zbadáte jeden prekvapivý príznak, môže to znamenať, že musíte navštíviť lekára.

Aj nepatrné zmeny vo vašom tele môžu naznačovať, že nie je všetko v poriadku. Ak si všimnete tento príznak, keď idete na veľkú potrebu, môže to byť znamenie, že trpíte nebezpečným ochorením. Preto je dôležité, aby ste si dávali pozor na čokoľvek nezvyčajné vo vašej stolici, píše Mirror.

Zmeny v stolici môžu byť spôsobené relatívne neškodnými vecami, napríklad dočasnou hnačkou alebo nedostatočným príjmom vlákniny v strave, čo vedie k niekoľkodňovej zápche. Vaša stolica však môže veľa prezradiť aj o celkovom zdravotnom stave, preto je veľmi dôležité uvedomiť si, aký je váš normálny stav.

Nadmerná činnosť štítnej žľazy, z lekárskeho hľadiska známa ako hypertyreóza, môže byť nebezpečná, ak sa nelieči. Vyskytuje sa vtedy, keď štítna žľaza produkuje príliš veľa svojich hormónov, a ak sa nelieči správne, môže spôsobiť vypuklé oči, dvojité videnie alebo život ohrozujúci stav spojený s návštevou toalety.

Hnačka je bežným príznakom hypertyreózy, ale toto ochorenie má celý rad príznakov, ktoré sa s ním spájajú, a mnohé z nich môžu byť spôsobené aj inými problémami, preto je dobré viesť si poznámky alebo denník o tom, akými príznakmi trpíte, aby ste ich mohli vziať so sebou lekárovi.

Medzi ďalšie časté príznaky patrí opuch na krku spôsobený zväčšením žľazy, zmeny nálad, podráždenosť, úzkosť, problémy so zaspávaním, pravidelný pocit únavy alebo slabosti, úbytok hmotnosti, búšenie srdca, zášklby alebo chvenie a pocit citlivosti na teplo.

„Hnačka môže byť spôsobená črevnou infekciou, potravinovou intoleranciou, niektorými liekmi, nadmernou činnosťou štítnej žľazy alebo ochorením čriev, ako je Crohnova choroba. Vinníkom môžu byť aj niektoré potraviny, napríklad alkohol, kofeín a korenené alebo mastné jedlá," vysvetlila Dr. Rhianna McClymont, vedúca praktická lekárka v Livi.

Odborníčka vysvetľuje, že tento príznak je veľmi častý u ľudí, ktorí trpia syndrómom dráždivého čreva, takže hoci je dôležité nepredpokladať najhoršie, pretože príčiny môžu byť rôzne, je podľa nej dôležité normalizovať rozhovory o vyprádzdňovaní, pretože problémy s ním môžu naznačovať problém v tráviacom trakte. Ak ide o niečo vážne, je veľmi dôležité zachytiť to včas.