O kôrnatení tepien sa v minulosti hovorilo len v súvislosti s ľuďmi vyššieho veku, väčšinou seniormi nad 60 rokov. Ale podľa britských epidemiológov sa stvrdnuté cievy pokryté tukovým plakom týkajú už detí, ktoré ani nedokončili pubertálne zrenie. Kardiológovia z Bristolu zistili, že deti, ktoré jedia pizzu, burgre, hranolky, perlivé sladené malinovky a sladkosti, majú skôrnatené tepny už v sedemnástich rokoch. To vysvetľuje, prečo tak mohutne pribúda pacientov, ktorí majú mŕtvicu už okolo dvadsiateho roku života.
V štúdii založenej na takmer piatich tisícoch detí narodených v Bristole v 90. rokoch autori z Anglicka a Fínska zistili, že deti, ktoré konzumovali stredomorskú stravu bohatú na zeleninu, ovocie, fazuľu a strukoviny, mali tepny v oveľa lepšej kondícii ako tie, ktoré sa ládovali jedlom typickým na rýchle občerstvenie veľkých značiek. Deti, ktorých jedálny lístok obsahoval stravu bohatú na tuky a cukry s nízkym obsahom vlákniny, mali vo veku sedemnástich rokov výrazne tvrdšie tepny.
„Deti dostanú všetky živiny, ktoré potrebujú, a nebudú konzumovať nadmerné množstvo kalórií, pokiaľ budú jesť veľa ovocia a zeleniny a potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je celozrnný chlieb a hnedé cestoviny či hnedá ryža spolu s chudými bielkovinami. Náš výskum zdôrazňuje, aké je dôležité rozvíjať vyvážené stravovacie návyky od detstva, aby sa znížilo riziko budúcich srdcových problémov, ako sú mŕtvice a infarkty,“ tvrdí jedna z autoriek Genevieve Bucklandová z University of Bristol.