Podľa vedcov z Kalifornie sa skracovanie biologického veku prejaví už po dvoch mesiacoch, keď sa človek začne stravovať ako vegán. Po 8 týždňoch rastlinnej stravy došlo u sledovaných jedincov k zníženiu biologického veku srdca, hormonálneho systému, pečene, imunitného systému a metabolizmu.
Tieto zmeny neboli pozorované u tých, ktorých strava obsahovala mäso, vajcia a mliečne výrobky. Tí, ktorí jedli vegánsku stravu, tiež schudli v priemere o dva kilogramy viac ako tí, ktorí vegánsku stravu nejedli, aj keď mali obmedzený príjem kalórií.
Zistenia vychádzajú zo sledovania dvadsaťjeden párov jednovaječných dvojčiat vo veku tridsaťdeväť rokov. Jedno dvojča sa vždy stravovalo vegánsky, zatiaľ čo druhý súrodenec jedol aj živočíšne produkty vrátane mäsa. V štúdiách u jednovaječných dvojčiat sa vylučuje vplyv génov.
Po 8 týždňoch sledovania bolo u vegánov pozorované pomalšie starnutie buniek. Došlo u nich k menšiemu množstvu zhubných zmien na DNA. A to vo všetkých telesných systémoch. Autormi štúdie boli doktor Varun Dwaraka a profesor Christopher Gardner zo Stanfordskej univerzity v Kalifornii. Výsledky výskumu boli zverejnené v časopise BMC Medicine.