Vďaka jemnej chuti a lahodnej konzistencii je ryža dokonalou prílohou k mäsu, rybám, zelenine či hustým omáčkam. Často sa podáva aj k duseným pokrmom, karí alebo pečenému mäsu. Navyše sa pripravuje rýchlo a jednoducho.
Najznámejšie druhy ryže sú dlhozrnná – napríklad basmati a jazmínová, ktoré zostávajú po uvarení sypké, krátkozrnná – ako arborio, ktorá sa vďaka svojej krémovej štruktúre hodí na rizoto, a guľatozrnná lepkavá ryža, obľúbená pri príprave sushi. No ani jedna z nich sa nevyrovná tej, o ktorej bude reč teraz, informuje britský Mirror.
Hoci ryža je výživná, ľahko stráviteľná a bohatá na sacharidy, existuje jedna odroda, ktorú odborníci považujú za skutočnú superpotravinu. Napriek tomu ju mnohí ešte stále nepoznajú!
Fialová ryža dokáže znižovať riziko vzniku srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a dokonca aj rakoviny čriev. Okrem toho môže pomôcť aj pri chudnutí! Svoju farbu získava svoju farbu vďaka antokyánom – silným antioxidantom, ktoré sa nachádzajú aj v čučoriedkach či černiciach.
Prečo by ste ju mali vyskúšať?
Fialová ryža je mimoriadne výživná. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vlákniny a dôležitých minerálov, ako sú železo a zinok. Má jemne orieškovú, zemitú chuť a po uvarení mierne lepkavú štruktúru, čo z nej robí ideálnu prílohu k ázijským jedlám, zelenine či sladkým pokrmom.
Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E, beta-karoténu a gama-oryzanolu, ktoré podporujú zdravie pokožky, očí a pomáhajú znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.
Keďže je bohatá na vlákninu, prospieva tráveniu a podporuje zdravie čriev. Vysoký obsah železa pomáha pri tvorbe červených krviniek a môže zabrániť únave či anémii. Rozhodne stojí za vyskúšanie!