07. feb. 2025 o 17:30
B.P., Koktejl

Zabudnite na basmati aj jazmínovú: Táto ryža je najzdravšia! Znižuje riziko vzniku rakoviny čriev a pomáha pri chudnutí

placeholder
Je ich niekoľko. No ktorá je najzdravšia?
Zdroj: iStock

Ryža patrí medzi najrozšírenejšie obilniny na svete. Je základom ázijskej kuchyne, no obľúbená je aj v Európe, vrátane Slovenska. Ak ste doteraz konzumovali len klasickú bielu ryžu, mali by ste vyskúšať špeciálny druh, ktorý ponúka množstvo zdravotných benefitov!

Zaujímavosti
07. feb. 2025 o 17:30
Zabudnite na basmati aj jazmínovú: Táto ryža je najzdravšia! Znižuje riziko vzniku rakoviny čriev a pomáha pri chudnutí

Ryža patrí medzi najrozšírenejšie obilniny na svete. Je základom ázijskej kuchyne, no obľúbená je aj v Európe, vrátane Slovenska. Ak ste doteraz konzumovali len klasickú bielu ryžu, mali by ste vyskúšať špeciálny druh, ktorý ponúka množstvo zdravotných benefitov!

Vďaka jemnej chuti a lahodnej konzistencii je ryža dokonalou prílohou k mäsu, rybám, zelenine či hustým omáčkam. Často sa podáva aj k duseným pokrmom, karí alebo pečenému mäsu. Navyše sa pripravuje rýchlo a jednoducho.

Najznámejšie druhy ryže sú dlhozrnná – napríklad basmati a jazmínová, ktoré zostávajú po uvarení sypké, krátkozrnná – ako arborio, ktorá sa vďaka svojej krémovej štruktúre hodí na rizoto, a guľatozrnná lepkavá ryža, obľúbená pri príprave sushi. No ani jedna z nich sa nevyrovná tej, o ktorej bude reč teraz, informuje britský Mirror.

Najzdravšia ryža, ktorú (zrejme) nepoznáte!

Hoci ryža je výživná, ľahko stráviteľná a bohatá na sacharidy, existuje jedna odroda, ktorú odborníci považujú za skutočnú superpotravinu. Napriek tomu ju mnohí ešte stále nepoznajú!

Fialová ryža dokáže znižovať riziko vzniku srdcových ochorení, cukrovky 2. typu a dokonca aj rakoviny čriev. Okrem toho môže pomôcť aj pri chudnutí! Svoju farbu získava svoju farbu vďaka antokyánom – silným antioxidantom, ktoré sa nachádzajú aj v čučoriedkach či černiciach.

Fialová ryža má jemne orieškovú, zemitú chuť.
Fialová ryža má jemne orieškovú, zemitú chuť.
Zdroj: iStock
Prečo by ste ju mali vyskúšať?

Fialová ryža je mimoriadne výživná. Obsahuje veľké množstvo antioxidantov, vlákniny a dôležitých minerálov, ako sú železo a zinok. Má jemne orieškovú, zemitú chuť a po uvarení mierne lepkavú štruktúru, čo z nej robí ideálnu prílohu k ázijským jedlám, zelenine či sladkým pokrmom.

Obsahuje vysoké množstvo vitamínu E, beta-karoténu a gama-oryzanolu, ktoré podporujú zdravie pokožky, očí a pomáhajú znižovať riziko vzniku niektorých druhov rakoviny.

Keďže je bohatá na vlákninu, prospieva tráveniu a podporuje zdravie čriev. Vysoký obsah železa pomáha pri tvorbe červených krviniek a môže zabrániť únave či anémii. Rozhodne stojí za vyskúšanie!