29. máj. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Chlapčekovi (5) bolo zle: Neuveríte, čo mal v žalúdku! Ťahali mu to až cez hrdlo

placeholder
Chlapca začalo bolieť brucho a trápila ho hnačka. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Chlapec potreboval urgentnú operáciu.

Zahraničie
29. máj. 2023 o 18:00
Chlapčekovi (5) bolo zle: Neuveríte, čo mal v žalúdku! Ťahali mu to až cez hrdlo

Chlapec potreboval urgentnú operáciu.

Existuje dobrý dôvod, prečo nás mamy vždy varovali, aby sme žuvačky neprehĺtali, pretože by mohli zostať v našom tele "navždy". Na to upozorňuje aj chlapec z Ohia, ktorý ich prehltol takmer 40 a musel podstúpiť urgentnú operáciu.

Žuvačky sa v chlapcovom žalúdku spojili a začali upchávať jeho tráviaci systém, čo spôsobovalo hnačku a kŕče, informoval Daily Mail. Núdzovou operáciou mu zhluk žuvačiek vytiahli cez hrdlo. Chlapec neutrpel žiadne dlhodobé následky, ale lekári uviedli, že mal šťastie, že mu žuvačky nezablokovali črevá. Prerazenie čriev by v tomto prípade mohlo byť smrteľné.

Lekári, ktorých viedol doktor Chizite Iheonunekwu z Clevelandskej kliniky, opísali tento prípad v lekárskej publikácii JEM Reports. Uviedli, že deti, ktoré sa dostavia do nemocnice s bolesťami žalúdka a hnačkou, by mali byť vyšetrené na "bezoáre", čo je názov pre prehltnutý cudzí materiál.

V deň nehody matka pacienta uviedla, že dieťa zjedlo celú tubu žuvačiek bez cukru. Okamžite zavolala na miestne toxikologické centrum, ktoré jej odporučilo, aby v prípade žalúdočných ťažkostí navštívila so synom pohotovosť. U chlapca sa niekoľko hodín na to objavila hnačka a bolesť žalúdka.

Snímky odhalili, že pacient mal v žalúdku zaseknutý veľký útvar, ktorý zaberal približne 25 % priestoru.

Po diskusii o možnostiach sa lekári rozhodli odstrániť ho pomocou viacerých "prechodov" pažerákom za pomoci umiestnenia ezofagoskopu alebo dutej kovovej trubice do hrdla. Do trubice sa potom vložia ďalšie nástroje, ako sú kliešte, a použijú sa na odtrhnutie častí predmetu, ktorý sa má odstrániť.

Lekári uviedli, že zákrok si vyžiadal "viacnásobné" odstraňovanie. Nepovedali, či bolo dieťa pri vedomí, hoci počas zákroku bolo pravdepodobne pod sedatívami. Uviedli aj, že na druhý deň sa chlapec sťažoval na bolesť hrdla v dôsledku "množstva prechodov" potrebných na odstránenie žuvačky, na čo dostal lieky proti bolesti a bol prepustený domov.

Chlapec neutrpel žiadne nepriaznivé dlhodobé následky. Lekári odporúčajú, aby ľudia žuvačky neprehĺtali, napriek tomu, že prehltnutie nie je škodlivé ak ide len o jeden kúsok. Tvrdia, že vo všeobecnosti prejde systémom v neporušenom stave.

"Vo veľmi zriedkavých prípadoch veľké množstvo prehltnutej žuvačky v kombinácii so zápchou môže u detí zablokovať črevá. Z tohto dôvodu by sa malo od častého prehĺtania žuvačiek odrádzať, najmä u nich," povedala doktorka Elizabeth Rajanová, gastroenterologička z Mayo Clinic.

Ľudské telo nedokáže žuvačky stráviť, pretože sú vyrobené zo syntetických polymérov a latexu. Keď ich niekto prehltne veľa a spoja sa, môžu vytvoriť hmotu, ktoré zablokuje črevá.