Bývalý novinár BBC John Humphrys prezradil, že sa chce prostredníctvom zdravej stravy dožiť 124 rokov. Je to však naozaj možné? Ukázalo sa, že odpoveď môžu mať ľudia žijúci v piatich častiach sveta. Okinawa v Japonsku, Sardínia v Taliansku, Nicoya v Kostarike, Ikaria v Grécku a Loma Linda v Kalifornii. Toto sú oblasti, kde ľudia žijú najdlhšie. Informuje The Sun.
"Existuje mnoho faktorov, ktoré ovplyvňujú naše starnutie, vrátane genetiky, životného prostredia, úrovne stresu a spánku. Výskumníci, ktorí sledovali údaje o pol milióne dospelých Britov, zistili, že dodržiavanie zdravej stravy a životného štýlu môže predĺžiť očakávanú dĺžku života o 6 rokov u mužov a o 7,5 roka u žien," hovorí Rhiannon Lambert, registrovaná odborníčka na výživu.
1. PRAVIDLO: 95 % vašej stravy by malo pochádzať z rastlín alebo rastlinných produktov.
Vyberajte si fazuľu, listovú zeleninu, sladké zemiaky, farebné ovocie a zeleninu, orechy, semená a rastlinné tuky, ako je olivový olej. Ak chcete žiť dlhšie, väčšinu týždňa konzumujte zeleninu.
"Keď sa pozriete na stravu v spomínaných územiach, jednou z najvýraznejších podobností je, že je prevažne rastlinná a zvyčajne z miestnych zdrojov. Každý týždeň by sme sa mali zamerať na 30 rastlinných potravín, teda ovocie, zeleninu, orechy, semená, celozrnné obilniny a strukoviny - snažte sa jesť dúhu, myslite na fialovú, oranžovú a tmavozelenú," povedala doktorka Zoe.
"Mnohé druhy ovocia a zeleniny, ako sú jablká, paradajky a brokolica, sú bohaté na antioxidanty, ktorých pravidelná konzumácia môže spomaliť viditeľný proces starnutia našej pokožky," doplnila Rhiannon.
2. PRAVIDLO: Mäso jedzte maximálne dvakrát týždenne.
Vyberajte si kuracie, bravčové alebo jahňacie mäso z voľného chovu a vyhýbajte sa spracovanému mäsu, ako sú párky a klobásy. Ľudia, ktorí žijú najdlhšie, mäso jedia len vo výnimočné dni a počas sviatkov.
"Je veľmi dôležité, aby sme mali v strave dostatok bielkovín, ale skúste vymeniť niektoré živočíšne bielkoviny za rastlinné alternatívy. Snažte sa znížiť spotrebu a sledovať veľkosť porcií," povedala lekárka.
Rhiannon odporúča pridať do jedálnička fazuľu a strukoviny, aby ste mali istotu, že stále prijímate bielkoviny.
3. PRAVIDLO: Pravidelne jedzte ryby.
Dobrou voľbou sú sardinky, treska a tučné ryby. Ale obmedzte všetky ryby s vysokým obsahom ortuti, ako je tuniak, na dve porcie týždenne. Štúdia, ktorá od roku 2002 sledovala 96 000 Američanov, zistila, že najdlhšie žijú nie vegáni alebo ľudia, ktorí jedia mäso, ale "pesko-vegetariáni" - teda vegetariáni, ktorí jedia ryby.
"Zistilo sa, že najdlhšie žijú ľudia, ktorí jedia rastlinnú stravu s malou porciou rýb každý deň. Snažte sa zaradiť dve porcie mastných rýb, ako je losos, makrela alebo sardinky, dvakrát týždenne," tvrdí doktorka Zoe.
4. PRAVIDLO: Pravidelne malé množstvo mliečnych výrobkov.
Vyberajte si kravské mlieko, ale snažte sa obmedziť syry, smotanu a maslo, ktoré majú vysoký obsah nasýtených tukov. Zatiaľ čo západná strava sa spolieha na kravské mlieko, pokiaľ ide o vápnik, v spomínaných oblastiach pochádza konzumované mlieko z oviec a kôz.
"S pribúdajúcim vekom strácame svalovú hmotu a hustotu kostí, čím sa zvyšuje riziko osteoporózy. Preto by sme mali denne konzumovať potraviny bohaté na vápnik, ako sú mlieko, jogurt, syr, zelená listová zelenina a sardinky, spolu s doplnkom vitamínu D na podporu zdravia kostí," hovorí odborníčka na výživu.
5. PRAVIDLO: Jedzte vajcia niekoľkokrát týždenne.
Bez ohľadu na to, či máte radi varené alebo miešané, vajcia by mohli pomôcť predĺžiť váš život. Údaje zo štúdie Adventist Health Study 2 v USA ukázali, že vegetariáni konzumujúci vajcia majú tendenciu žiť dlhšie ako vegáni.
"Vajíčka sú skvelým zdrojom bielkovín a vitamínov A, D a E," vysvetľuje Zoe.
6. PRAVIDLO: Nekonzumujte viac ako sedem čajových lyžičiek pridaného cukru denne.
Svoju dávku si doprajte z prirodzene sa vyskytujúcich cukrov, ako je med, stévia a ovocie. Vyhýbajte sa mimoriadne spracovaným baleným potravinám, sladkostiam, sladkým pochúťkam a nápojom a nízkotučným výrobkom. Je pravdepodobnejšie, že sa dožijete 100 rokov, ak si sladké pochúťky necháte len na jeden, maximálne dva razy do týždňa.
"Jednoduchý trik na zníženie príjmu cukru spočíva v tom, že vynecháte všetky potraviny, v ktorých je cukor uvedený medzi prvými piatimi zložkami. Pokúste sa obmedziť pridávanie cukru do čaju a kávy, ako aj do cereálií a zbavte sa zvyku jesť sladké cukríky a čokoládu. Pridaný cukor číha všade, od jogurtov po šumivé nápoje, koláče, sušienky a dokonca aj omáčky na cestoviny“ odporúča lekárka.
7. PRAVIDLO: Denne zjedzte dve hrste orechov.
Rôzne druhy mandlí, arašidov, kešu a vlašských orechov by mali uspokojiť vaše chuťové bunky. Štúdie ukazujú, že dve hrste denne je priemerné množstvo, ktoré konzumujú storoční ľudia.
"V práci majte v zásuvke výber rôznych orechov, ktoré vám pomôžu odolať pokušeniu z automatu,“ hovorí doktorka Zoe.
8. PRAVIDLO: Jedzte celé potraviny, ktoré obsahujú len jednu zložku.
Surové ovocie a zelenina, celozrnné výrobky a fermentované potraviny sú pre vás prospešné. Vysoko spracované potraviny však vynechajte.
"Vymeňte chlieb, ryžu a cestoviny za ich celozrnné alternatívy, aby ste zvýšili príjem vlákniny. Pomôže vám to kontrolovať prudké zvýšenie hladiny cukru v krvi, ktoré môže zvýšiť riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení a cukrovky 2. typu," dodala na záver Rihannon.