Vedci z New Orleans sa pokúsili zistiť, ako sú na tom konzumenti alkoholu so zdravím podľa druhu liehoviny, ktorej holdujú. Výsledky sú prekvapujúce. Najhoršie dopadli milovníci piva. Menším prekvapením bolo, že najzdravší sú naopak milovníci červeného vína.
Vedci z Tulane University sledovali návyky pri konzumácii alkoholu u 2000 dospelých. A zistili, že milovníci piva majú najvyšší denný kalorický príjem a najnižšiu úroveň fyzickej aktivity, čo ich vystavuje vyššiemu riziku obezity a súvisiacich chorôb. Negatívne účinky nadmernej konzumácie alkoholu, vrátane ochorení pečene, môžu byť často zhoršené zlou stravou.
V sledovanej vzorke viac ako tretina (38,9 percenta) pila iba pivo, pätina (21,8 percenta) iba víno, 18,2 percenta iba tvrdý alkohol a 21 % percent kombináciu rôznych druhov alkoholu. Žiadna zo skupín sa nepriblížila k dosiahnutiu skóre adekvátnej stravy – nad 80.
Milovníci vína dosiahli 55 bodov, milovníci liehovín a konzumenti rôznych druhov alkoholu získali takmer 53 bodov, zatiaľ čo fanúšikovia piva mali najnižšie skóre 49 bodov. Tiež uviedli, že jedia najviac kalórií a najmenej cvičia.
„Víno, najmä červené víno, je častejšie konzumované s vyváženou stravou, ktorá obsahuje zeleninu, mliečne výrobky a mäso,“ dodala k výskumu doktorka Madelaine Novack z Tulane University.