19. apr. 2024 o 11:21
TASR, Koktejl

Zadržali podozrivých z útoku na spojenca Navaľného († 47): Chytili ich u našich susedov!

placeholder
Litovská polícia po útoku prehľadávala okolie Volkovho domu.
Zdroj: TASR/AP

Útočníci ho napadli začiatkom marca kladivom pred jeho domom.

Zahraničné krimi
19. apr. 2024 o 11:21
Zadržali podozrivých z útoku na spojenca Navaľného († 47): Chytili ich u našich susedov!

Útočníci ho napadli začiatkom marca kladivom pred jeho domom.

Poľské úrady zadržali dvoch podozrivých z útoku na ruského opozičného politika Leonida Volkova, ku ktorému prišlo v marci v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok litovský prezident Gitanas Nauséda, informuje TARS podľa správ agentúr AFP a AP.

Volkov bol blízkym spojencom zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného. Útočníci ho napadli 12. marca pred jeho domom vo Vilniuse a niekoľkokrát udreli kladivom. Volkov preto musel byť nakrátko hospitalizovaný. Litovská tajná služba vtedy zverejnila podozrenie, že do útoku boli zapojené ruské spravodajské služby.

"Dvaja ľudia podozriví z útoku na ruského opozičného lídra Leonida Volkova boli zadržaní v Poľsku," uviedol Nauséda pre novinárov. Poľským úradom poďakoval za "vynikajúcu spoluprácu".

Volkov na sociálnej sieti X uviedol, že nemá bližšie informácie o zadržaných osobách. Ocenil však usilovnú prácu litovskej polície na jeho prípade. "Som rád, že sa táto práca vyplatila," uviedol ruský opozičný politik.

K útoku na Volkova prišlo takmer mesiac po smrti Navaľného, ktorý zomrel v ruskej trestaneckej kolónií za polárnym kruhom, a len niekoľko dní pred prezidentskými voľbami v Rusku. Volkov krátko po útoku vyjadril presvedčenie, že išlo o "pozdrav" od ruského prezidenta Vladimira Putina.