Doktor Jiří Kubeš upozornil, že dve jednoduché úpravy vo vašom životnom štýle by mohli mať významný prínos pre zdravie. Ako informoval portál Mirror, poznamenal, že znížením spotreby alkoholu a spracovaného mäsa môžu jednotlivci výrazne znížiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny.
Doktor Kubeš je riaditeľom Protónového centra v Prahe. Zdôraznil, že mnohé prípady rakoviny nie je možné zvrátiť, no existujú možnosti, ktoré účinne znižujú riziko vzniku tohto ochorenia.
"Niektoré faktory, ktoré spôsobujú rakovinu, nemôžeme ovplyvniť, ako napríklad genetiku a vek, ale strava a životný štýl zohrávajú dôležitú úlohu. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) označila spracované mäso a alkohol za karcinogény. Odporúčanie znie, že obmedzenie týchto dvoch látok je lepšie pre celkové zdravie," vysvetlil.
Kubeš prízvukoval, že alkohol môže poškodiť bunky a brániť ich obnove. Môže tiež viesť k hormonálnym poruchám a potenciálne rýchlemu deleniu buniek, čo zvyšuje riziko vzniku rakoviny. Odborník konkrétne upozornil, že nadmerný príjem alkoholu môže byť príčinou rakoviny pečene a hrubého čreva. "Nie je známe, v ktorom bode sa riziko zvyšuje, ale vieme, že čím viac alkoholu pijete, tým je riziko vyššie," prezradil.
Pozor aj na spracované mäso
Odborník okrem toho upozornil na potenciálne nebezpečenstvo konzumácie spracovaného mäsa. Opieral sa o správy WHO, ktoré ho spájajú s rakovinou hrubého čreva a konečníka. V štúdii z roku 2019 sa zistilo, že prijímanie približne 76 gramov červeného a spracovaného mäsa denne môže zvýšiť riziko vzniku rakoviny hrubého čreva o 20 % v porovnaní s tými, ktorí ho konzumujú menej. Medzi spracované mäso patrí napríklad šunka, klobásy alebo párky v rožku. "Malo by sa konzumovať s mierou," podotkol.
Kubeš tiež zdôraznil význam vyváženej stravy bohatej na ovocie, celozrnné výrobky a zeleninu. "Ak sa obávate rizika vzniku akéhokoľvek druhu rakoviny alebo rôznych príznakov, vždy sa poraďte so svojím lekárom," dodal.