Naše telo nedokáže fungovať bez vody a jedla, no existujú potraviny, ktoré by ste radšej nemali konzumovať. Ako informoval portál Unilad, kardiochirurg Jeremy London upozornil, že hoci sa môžu zdať neškodné, dokážu výrazne zhoršiť zdravie vášho srdca. Akým pokrmom a nápojom by ste sa mali vyhýbať?
- Kardiochirurg Jeremy London upozornil na nápoje a jedlá, ktoré zhoršujú zdravie srdca.
- Naznačil, že problémy môže vyvolať rýchle občerstvenie, alkohol či mliečne výrobky.
- Tvrdí, že by ste ich mali obmedziť alebo ich úplne prestať konzumovať.
Rýchle občerstvenie
Rýchle občerstvenie nie je vhodné pre celkové zdravie, pretože podľa Londona ho nemôžeme ani považovať za skutočné jedlo. Lekári varujú, že tieto ultra-spracované potraviny sú plné priemyselne vyrobených látok, ktoré môžu v tele vyvolať zápal a viesť k zhoršeniu zdravia tkanív, ku ktorým patrí aj srdce.
Sladké nápoje
London označil sladké nealkoholické nápoje za "tekutú smrť" a odporučil, aby ste ich nepili. "V jednej plechovke limonády je až 10 čajových lyžičiek cukru alebo kukuričného sirupu," naznačil kardiológ Evan Levine s tým, že tieto nápoje môžu spôsobovať priberanie na váhe a výrazne zvyšovať riziko cukrovky, čo môže mať zlý vplyv na vaše srdce.
Mlieko
Kardiochirurg ďalej varoval, že by sme mali obmedziť pitie mlieka. "Sme jediný druh cicavcov, ktorý ich konzumuje mimo detstva, a to od iného druhu," vyhlásil London.
Napriek tomu, že obsahuje prospešné živiny, ako sú bielkoviny a vápnik, podľa organizácie British Heart Foundation sa v kravskom mlieku nachádza aj veľa nasýtených tukov, ktoré môžu zvyšovať hladinu cholesterolu v tele a tým zhoršovať pravdepodobnosť infarktu alebo mŕtvice.
Alkohol
Odborník napokon zdôraznil, aby ste sa vyhýbali alkoholu. "Je veľmi toxický pre každú bunku v našom tele. Dokonca aj príležitostné užívanie je v skutočnosti škodlivé," skonštatoval London.
Podobný názor má aj kardiológ Evan Levine, ktorý odmieta názor niektorých štúdií, že malé množstvo alkoholu môže byť prospešné. "Všetky tieto výskumy boli väčšinou sponzorované firmami z alkoholového alebo vinárskeho priemyslu. Domnievam sa, že pravdepodobne ide len o chybné pozorovacie štúdie," doplnil.