21. mar. 2025 o 20:00
izabela, Koktejl

Zdravotníci varujú pred rakovinou hrubého čreva: Mladí ľudia ignorujú TIETO varovné signály!

placeholder
Závažné ochorenie sa čoraz viac objavuje u mladých ľudí. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Máte tieto príznaky aj vy?

Zdravie
21. mar. 2025 o 20:00
Zdravotníci varujú pred rakovinou hrubého čreva: Mladí ľudia ignorujú TIETO varovné signály!

Máte tieto príznaky aj vy?

Odborníci varujú, aby si ľudia mladší ako 50 rokov dávali pozor na príznaky rakoviny hrubého čreva a konečníka. Kým kedysi bola táto rakovina považovaná za problém starších, dnes vedie k nárastu úmrtí aj medzi mladšími ľuďmi, informuje The Mirror.

Podľa britskej organizácie Cancer Research UK sa rakovina hrubého čreva najčastejšie diagnostikuje u osôb po 80. roku života. Avšak v bohatých regiónoch, ako sú USA, Austrália a niektoré krajiny Európy, sa čoraz častejšie stáva, že aj dospelí mladšieho veku čelia tomuto ochoreniu.

Americká onkologická spoločnosť zaznamenala, že hoci celková úmrtnosť na rakovinu hrubého čreva klesá, úmrtnosť pacientov mladších ako 50 rokov sa od roku 1995 takmer zdvojnásobila. Odborníci sa domnievajú, že tento nárast môže byť spôsobený tromi hlavnými faktormi, a to prehliadnutím príznakov, nezdravým životným štýlom a oneskorením diagnostiky.

Príznaky, ako je krvácanie z konečníka alebo bolesť brucha, často nevedú mladých dospelých k vyhľadaniu lekárskej pomoci. Môžu im byť nesprávne diagnostikované ochorenia, ktoré sú bežnejšie v ich vekovej skupine, ako napríklad syndróm dráždivého čreva alebo hemoroidy.

Medzi ďalšie bežné príznaky, ktoré by si mladí ľudia mali viac všímať, patria:

  • hnačka, častejšie vyprázdňovanie sa alebo zápcha,
  • hrčka, ktorú vám lekár nahmatá v konečníku alebo v bruchu,
  • pocit, že sa musíte namáhať pri veľkej potrebe,
  • nevysvetliteľný úbytok hmotnosti,
  • únava a dýchavičnosť,
  • kŕčovité bolesti, pocit nafúknutia a nevoľnosť.

Rakovina hrubého čreva je v súčasnosti tretím najčastejšie diagnostikovaným nádorovým ochorením na svete a druhou najčastejšou príčinou úmrtí súvisiacich s rakovinou. To znamená, že hrozba, ktorej mladí ľudia väčšinou nevedomky čelia, môže byť hrozivá. Podľa odhadov britskej organizácie sa dá približne 54 % prípadov rakoviny predísť zmenou životného štýlu a stravovania.

Strava bohatá na červené a spracované mäso, s nízkym obsahom vlákniny, ktorá je typická pre väčšinu západných stravovacích návykov, je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva. K tomuto riziku prispievajú aj faktory ako obezita, nedostatok pohybu, fajčenie, nadmerná konzumácia alkoholu a dokonca aj časté užívanie antibiotík.