Nie je jedno, v akom oleji doma vyprážate alebo v akom sa pripravujú jedlá vo fast foodoch. Bod zadymenia hrá v kuchyni kľúčovú úlohu. Ak použijete nesprávny olej, ten začne dymiť, následne horieť a potenciálne sa stane karcinogénnym. Nebezpečné toxíny môžu spôsobovať zápaly v tele, poškodzovať cievy a dokonca zvyšovať riziko vzniku rakoviny, upozorňuje web The Health Sciences Academy.
Väčšina šéfkuchárov tvrdí, že vyprážanie v extra panenskom olivovom oleji je hotová katastrofa. Pri vysokých teplotách sa totiž rýchlo rozkladá. Podobne je na tom aj slnečnicový olej, ktorý obsahuje príliš veľa omega-6 mastných kyselín, čo môže vyvolávať zápalové procesy v tele.
Najlepší olej na vyprážanie
Ak chcete vyprážať ako skutoční profesionáli, mali by ste si kúpiť avokádový olej. Má extrémne vysoký bod zadymenia (až 270 °C!) a odborníci ho označujú za najzdravšiu možnosť. Šokovať vás môže jeho cena – kvalitný avokádový olej stojí od 14 eur a viac.
Existuje lacnejšia alternatíva?
Ak si nemôžete dovoliť avokádový olej, popozerajte sa po menej luxusných produktoch. Repkový olej je skvelou alternatívou – má vysoký bod zadymenia, neutrálnu chuť a je oveľa lacnejší. Nehovoriac o tom, že tento druh oleja používajú aj v lepších reštauráciách.