26. feb. 2025 o 10:40
B.P., Koktejl

Šéfkuchári prezradili: Tento olej je najlepší na vyprážanie, ale pozor na tie najnezdravšie!

placeholder
Ktorý olej je najvhodnejší na vyprážanie?
Zdroj: iStock

Vyprážané jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Lenže vyprážané pokrmy nepatria medzi najzdravšie, a práve preto je výber kvalitného oleja veľmi dôležitý. V opačnom prípade si koledujete o vážne zdravotné problémy.

Zaujímavosti
26. feb. 2025 o 10:40
Šéfkuchári prezradili: Tento olej je najlepší na vyprážanie, ale pozor na tie najnezdravšie!

Vyprážané jedlá sú neodmysliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne. Lenže vyprážané pokrmy nepatria medzi najzdravšie, a práve preto je výber kvalitného oleja veľmi dôležitý. V opačnom prípade si koledujete o vážne zdravotné problémy.

Nie je jedno, v akom oleji doma vyprážate alebo v akom sa pripravujú jedlá vo fast foodoch. Bod zadymenia hrá v kuchyni kľúčovú úlohu. Ak použijete nesprávny olej, ten začne dymiť, následne horieť a potenciálne sa stane karcinogénnym. Nebezpečné toxíny môžu spôsobovať zápaly v tele, poškodzovať cievy a dokonca zvyšovať riziko vzniku rakoviny, upozorňuje web The Health Sciences Academy.

Väčšina šéfkuchárov tvrdí, že vyprážanie v extra panenskom olivovom oleji je hotová katastrofa. Pri vysokých teplotách sa totiž rýchlo rozkladá. Podobne je na tom aj slnečnicový olej, ktorý obsahuje príliš veľa omega-6 mastných kyselín, čo môže vyvolávať zápalové procesy v tele.

Najlepší olej na vyprážanie

Ak chcete vyprážať ako skutoční profesionáli, mali by ste si kúpiť avokádový olej. Má extrémne vysoký bod zadymenia (až 270 °C!) a odborníci ho označujú za najzdravšiu možnosť. Šokovať vás môže jeho cena – kvalitný avokádový olej stojí od 14 eur a viac.

Existuje lacnejšia alternatíva?

Ak si nemôžete dovoliť avokádový olej, popozerajte sa po menej luxusných produktoch. Repkový olej je skvelou alternatívou – má vysoký bod zadymenia, neutrálnu chuť a je oveľa lacnejší. Nehovoriac o tom, že tento druh oleja používajú aj v lepších reštauráciách.