Svetová zdravotnícka organizácia v spolupráci s Medzinárodnou agentúrou pre výskum rakoviny sa rozhodla označiť umelé sladidlo aspartám ako pravdepodobne karcinogénnu látku.
Táto klasifikácia bude veľmi problematická pre niekoľko firiem potravinárskeho priemyslu a kozmetiky, pretože aspartám obsahujú zubné pasty, žuvačky, potraviny pre diabetikov, a predovšetkým väčšina limonád bez cukru, ako je napríklad Coca-Cola Zero či Light.
Označenie pravdepodobne karcinogénne ale podľa kritikov vyvoláva zmätok, pretože nedáva zmysel, či je potenciálne riziko veľké alebo malé. Medzi pravdepodobne karcinogénne látky patrí aj aloe vera, nafta a nakladaná ázijská zelenina.
Aspartám je dvestokrát sladší ako cukor, ale neobsahuje žiadne kalórie (energiu využiteľnú bunkami). Toto sladidlo sa používa už desiatky rokov a je schválené orgánmi pre bezpečnosť potravín. Už minimálne pätnásť rokov vedci zaoberajúci sa epidemiológiou rakoviny upozorňujú na to, že ľudia konzumujúci aspartám pravidelne a vo vyšších dávkach častejšie ochorejú na niektoré typy rakoviny.
Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), ktorá je súčasťou Svetovej zdravotníckej organizácie, preskúmava približne 1 300 štúdií o aspartame a rakovine. Podľa zdrojov z tejto agentúry bude aspartám v polovici júla klasifikovaný ako „pravdepodobne karcinogénna“ látka.
IARC používa štyri možné klasifikácie:
Skupina 1 – karcinogénna pre človeka
Skupina 2 A – možno karcinogénna pre človeka
Skupina 2 B – pravdepodobne karcinogénna pre človeka
Skupina 3 – neklasifikovateľná