20. aug. 2025 o 12:30
Famous.cz, Koktejl

Uprednostňujete pitie TAKEJTO kávy? Odborníci varujú: Riziko spojené s rakovinou!

placeholder
Môže káva človeku uškodiť? (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

Pozor na to, ako kávu pijete.

Zdravie
20. aug. 2025 o 12:30
Uprednostňujete pitie TAKEJTO kávy? Odborníci varujú: Riziko spojené s rakovinou!

Pozor na to, ako kávu pijete.

Srkanie veľmi horúcich nápojov je veľmi nebezpečné. Pitie horúceho čaju, kávy či jedenie horúceho vývaru totiž zvyšuje riziko rakoviny pažeráka. V ázijských krajinách, kde majú zvyk konzumovať extrémne horúce nápoje a polievky, je výrazne viac rakoviny pažeráka. Podľa nového výskumu však choroba trápi aj Európanov kvôli popíjaniu veľmi horúcej kávy.

Vyplýva to z výskumu amerického Národného onkologického ústavu, ktorého odborníci využili dáta z britskej Biobanky. Z analýzy pol milióna záznamov vyplýva, že ľudia, ktorí denne vypili osem a viac šálok veľmi horúceho čaju alebo kávy, mali 5,6-krát vyššie riziko vzniku spinocelulárneho karcinómu pažeráka (ESCC).

Štúdiu zverejnil časopis British Journal of Cancer. Z analýzy celkovo vyplýva, že až štyri šálky veľmi horúcich nápojov denne zvýšili riziko rakoviny 2,5-krát. Štyri až šesť šálok bolo spojených s 3,7-násobným rizikom, šesť až osem šálok so 4,8-násobným rizikom a viac ako osem šálok s rizikom vyšším 5,6-krát.

Tiež pitie akýchkoľvek horúcich nápojov bolo spojené s vyšším rizikom. Až štyri šálky horúceho nápoja denne znamenali 1,6-násobné riziko, štyri až šesť šálok dvojnásobné, šesť až osem šálok 2,5-násobné a viac ako osem šálok trojnásobné riziko.

Vedci upozornili, že ich zistenia naväzujú na predchádzajúce poznatky, podľa ktorých nápoje s teplotou vyššou ako 65 °C sú pravdepodobne karcinogénne pre človeka. Výskumný tím Národného onkologického ústavu povedal: „Jedinci, ktorí majú radi svoje nápoje veľmi horúce, by mali znížiť teplotu pitia, aspoň pokiaľ chcú znížiť riziko rakoviny pažeráka.“