19. júl. 2023 o 18:00
NK, Koktejl

Šokujúca spoveď muža, ktorý skolaboval a bol na chvíľu mŕtvy: Čo ma čakalo na druhej strane!

placeholder
Bert Biscoe
Zdroj: Profimedia

Bert opísal, čo videl pred tým, než ho manželka oživila.

Zahraničie
19. júl. 2023 o 18:00
Šokujúca spoveď muža, ktorý skolaboval a bol na chvíľu mŕtvy: Čo ma čakalo na druhej strane!

Bert opísal, čo videl pred tým, než ho manželka oživila.

Tak trochu renesančný muž Kerneweku - politik, básnik, historik a skladateľ piesní - Bert Biscoe koncom mája skolaboval vo svojom dome v Trure a následne zomrel, informoval portál Cornwall Live. Jeho manželka Sue ho resuscitovala a potom strávil desať dní v kóme v nemocnici Royal Cornwall.

Našťastie sa Bert po prechode na druhú stranu vrátil späť a po traume, ktorou jeho telo prešlo, vyzerá pozoruhodne dobre. 70-ročný bývalý starosta dostal v kuchyni svojho domu v Trure silný záchvat. Ukázalo sa, že za ním stálo diabetické ochorenie, o ktorom ani nevedel.

"Keby moja manželka nezavolala záchranku a dievča na druhej strane by nepovedalo, že mi treba stláčať srdce a nevysvetlila ako sa to robí, tak by som zomrel. Vtedy som bol mŕtvy. Na druhej strane v tme som prežil hlboké chvíle, nepáčilo sa mi tam, tak som sa vrátil," opísal Bert.

"Bol som mimo desať dní - časť z nich som bol v bezvedomí a potom ma uviedli do riadenej kómy. Nemal som potuchy o čase a o tom, čo sa deje. Keď som sa prebúdzal z kómy, otvoril som oči a možno to boli halucinácie, ale pamätám si, že som sa pozrel do zrkadla a videl som sa, ako mi z úst vychádza zelená hadička a lekári sa nado mnou vznášajú, a bola tam moja manželka a dve dcéry."

Je dobré vidieť, že tento zážitok neovplyvnil Bertov zmysel pre humor.

"Sestrička na oddelení sa ma opýtala, čo si želám najviac na svete? Povedal som, že sa chcem vy***ať na vlastnom záchode." Bert si zo dňa, keď skolaboval, nič nepamätá. Posledná vec, na ktorú si spomína je rozhovor s biskupom z predošlého dňa.

"Keď ma prepustili z nemocnice, stál som a čakal, kým prejdem cez cestu, keď ku mne pristúpila jedna žena, ktorá bola medzi niekoľkými veriacimi, ktorí mi povedali, že sa za mňa modlili. Spýtala sa ma, či som mal nejaké halucinácie alebo vízie, na čo som jej odpovedal, že nie. Bola tam len tma," povedal Bert.

Rovnakú otázku mu položili aj ľudia z výskumu na jednotke intenzívnej starostlivosti, na čo im tiež odpovedal, že žiadne vízie ani zjavenia nezažil.

"Pýtala sa: 'Veríš?' a ja som povedal, že nie. Povedal som jej však, že cítim, že všetky modlitby, všetky pozitívne vibrácie a myšlienky, všetky listy a pohľadnice vytvorili okolo mňa akúsi dobrú a silnú auru. Kombinácia všetkých týchto myšlienok a techniky, zručnosti a vrodenej veselosti personálu nemocnice je dôvodom, prečo som stále tu."

"Ďalšia vec, ktorá je v Treliske naozaj pozoruhodná a nad ktorou som predtým nepremýšľal, je, že v nej pracuje medzinárodná skupina ľudí. Jeden z konzultantov bol Iránec, chlapík v kuchyni bol z Nového Zélandu, bolo tu niekoľko filipínskych sestier, ktoré sa so mnou prišli porozprávať, a veľa personálu z Afriky; ľudia z celého sveta... a Kenwyn z Camborne, ktorý ma tlačil z jedného konca nemocnice na druhý,“ vysvetlil bývalý starosta.

"Je to úžasné, že tu máme túto vec, ktorá je určená ľuďom z Cornwallu, ako som ja, ktorí skolabujú v kuchyni, a oni do desať minút dobehnú, strčia vám hadičku do krku a privedú vás späť ... je to obrovská vec. To, že takúto starostlivosť poskytujú ľudia z celého sveta, hovorí niečo naozaj hlboké a dôležité o spoločnosti, v ktorej dnes žijeme. Tento medzinárodný tím ľudí je základom toho, čo nám dáva nádej do budúcnosti."

Nie je prekvapením, že sa muž, ktorý robí veľmi veľa pre svoj milovaný Cornwall, rozhodol po pobyte v nemocnice odstúpiť od niektorých svojich povinností.

"Je tu jedna alebo dve veci, ktorých som sa vzdal. Dal som výpoveď v jednej správnej rade, odstúpil som z funkcie predsedu jednej zo svojich spoločností a prerozdelil som zodpovednosť v Old Cornwall Society. Zostal som v predstavenstve Truro Town Deal a v mestskej rade. Úprimne si neviem predstaviť svoj život bez členstva v mestskej rade," dodal Bert, ktorý je nezávislým členom danej rady od roku 1987.

"Naučilo ma to, že robíte to, čo robíte, a netušíte, kým sa niečo nestane, že si vás ľudia skutočne vážia a že ste ovplyvnili ich životy, a to je dosť veľký šok," povedal o svojom utrpení.

Jeho zážitok blízkej smrti posilnil jeho už aj tak intenzívnu lásku ku Cornwallu. "Som hrdý, vášnivý, neoblomný Cornwalčan - teraz, keď už nie som členom Cornwallskej rady, poviem to, čomu som vždy veril. Som cornwallský národovec, nie nacionalista, ale národovec. Verím, že keď bude cornwallský národ uznaný, cornwallský ľud si uvedomí svoj najväčší potenciál a v dôsledku toho bude najväčším prínosom, akého je schopný pre celé Spojené kráľovstvo."

V budúcnosti plánuje účinkovanie na pripravovanom albume kultovej kapely The Brainiac 5, ktorú založil v 70. rokoch a ktorej povesť sa rozšírila široko-ďaleko. "Keď pani Biscoeová vyjde na jednu zo svojich dlhých prechádzok, vytiahnem gitaru a zistím, či môj hlas ešte funguje," povedal.