08. jún. 2023 o 22:25
TASR, Koktejl

Krvavý sled udalostí: Výbuch na pohrebe zavraždeného guvernéra zabil najmenej 11 ľudí

placeholder
Výbuch má za následky straty na životoch. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

K činu sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

Krimi
08. jún. 2023 o 22:25
Krvavý sled udalostí: Výbuch na pohrebe zavraždeného guvernéra zabil najmenej 11 ľudí

K činu sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS).

Najmenej 11 obetí na životoch a ďalších 30 zranených si vyžiadal štvrtkový výbuch v mešite v provincii Badachšán na severovýchode Afganistanu, počas pohrebu guvernéra tejto provincie. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

Počty obetí i zranených oznámilo afganské ministerstvo vnútra. Afganský spravodajský kanál TOLO News s odvolaním sa na miestnu nemocnicu uvádza, že výbuch si vyžiadal až 15 mŕtvych a 50 zranených.

Medzi obeťami má byť aj bývalý šéf talibanskej polície v Baglán. Podľa informácií agentúry DPA mohlo byť pri explózii zabitých aj viacero vyššie postavených predstaviteľov Talibanu. K zodpovednosti za výbuch sa bezprostredne nikto neprihlásil. Miestne úrady obyvateľov vyzvali, aby išli darovať krv s cieľom zachrániť zranených.

Úradujúci guvernér Badachšánu Nísár Achmad Achmádí prišiel o život pri utorkovom výbuchu v meste Fajzabád. Výbušniny boli nastražené v aute, ktorým samovražedný atentátnik narazil do guvernérovho vozidla. Pri výbuchu zahynul aj šofér vozidla naloženého výbušninami a zranenia utrpelo ďalších šesť osôb.

K zodpovednosti za tento útok sa prihlásila organizácia Islamský štát (IS). Ten stojí aj za vraždou šéfa miestnej polície, ktorý zomrel za podobných okolností vlani v decembri.