26. máj. 2022 o 03:00
žani, TASR, Koktejl

Tváre obetí vražedného besnenia na základnej škole: Tieto deti zomreli ako hrdinovia

placeholder
Kto sú obete masakry?
Zdroj: Facebook

Pri utorkovej streľbe na základnej škole v štáte Texas prišlo o život 19 detí a traja dospelí vrátane útočníka.

Zahraničné správy
26. máj. 2022 o 03:00
Tváre obetí vražedného besnenia na základnej škole: Tieto deti zomreli ako hrdinovia

Pri utorkovej streľbe na základnej škole v štáte Texas prišlo o život 19 detí a traja dospelí vrátane útočníka.

Všetky obete boli v čase krvavého incidentu v jednej triede. Pre viaceré americké médiá to uviedol poručík texaského ministerstva verejnej bezpečnosti Christopher Olivarez. Spresnil, že v predmetnej miestnosti sa útočiaci mladík pred streľbou zabarikádoval. "Vieme, že strelec pred streľbou v škole zastrelil svoju babičku. Potom unikal (z miesta činu) vo vozidle," uviedol Olivarez pre televíziu NBC. "Strelcovi sa podarilo vstúpiť do triedy a zabarikádovať sa tam. Potom začal strieľať do mnohých detí a učiteľov, ktorí boli v miestnosti... Začal strieľať na každého, kto mu stál v ceste," vysvetlil Olivarez.

Ramos pri svojom vražednom besnení pripravil o život 19 detí a dve učiteľky. Príbuzní obetí začali na sociálnych sieťach zverejňovať fotky a príspevky plné bolesti a smútku.

Eva Mireles († 44)

Eva Mireles
Eva Mireles
Zdroj: Facebook

Učiteľka štvrtákov Eva Mireles bola jednou z prvých identifikovaných obetí. Zanechala po sebe manžela a dcérku. Portál nbcdfw.com citoval jej tetu Lydiu, podľa ktorej učila 17 rokov a bola hrdá na to, že môže vzdelávať najmä deti latinskoamerického pôvodu.

Irma Garcia († 46)

Irma Garcia
Irma Garcia
Zdroj: Facebook

Podľa informácií Daily Mail je druhou dospelou obeťou učiteľka Irma Garcia († 46). Mama štyroch detí učila 23 rokov. „Moja teta to neprežila, obetovala sa, aby ochránila deti v triede,“ napísal na sociálnej sieti jej synovec John. „Zomrela ako hrdinka, milovalo ju veľa ľudí a bude tu chýbať. Myslite na ňu vo svojich modlitbách.“

Uziyah Garcia (8)

Uziyah Garcia († 8)
Uziyah Garcia († 8)
Zdroj: TASR/AP

Starý otec Manny Renfro ho opísal ako najsladšieho malého chlapca, akého kedy poznal. "Nehovorím to len preto, že to bol môj vnuk."

Xavier Lopez († 10)

Xavier Lopez († 10)
Xavier Lopez († 10)
Zdroj: Twitter

Mama štvrtáka Xaviera Lopeza († 10) s ním bola len pár hodín pred nešťastím na predávaní ocenení v škole. Vtedy netušila, že svojho milovaného syna vidí poslednýkrát. "Tragicky zomrel spolu s toľkými drahými anjelikmi v Uvalde, ale my ako rodina vieme, že je teraz s dedom Bennym v nebeskom kráľovstve,“ napísala jeho sesternica Stephanie Harris na stránke GoFundMe. Príspevok na pohreb, o ktorý prosila ľudí, sa vyzbieral v priebehu pár hodín.

Amerie Jo Garza († 10)

Amerie Jo Garza († 10)
Amerie Jo Garza († 10)
Zdroj: Facebook/Angel Garza

Po hodinách čakania sa nevlastný otec štvrtáčky dozvedel tú najhoršiu správu. "Moja malá láska teraz lieta hore s anjelmi. Prosím, neberte ani sekundu ako samozrejmosť. Objímte svoju rodinu. Povedzte im, že ich milujete. Ľúbim ťa Amerie Jo. Dohliadni na svojho malého bračeka,“ napísal Angel Garza.

Duchaprítomné dievčatko sa snažilo zabrániť hororu a privolať políciu. „Zomrela ako hrdinka, keď sa snažila zavolať pomoc pre seba a svojich spolužiakov,“ uviedla pre Daily Beast jej babička Berlinda Irene Arreol. „Strelec prišiel do triedy a povedal deťom, ‚teraz umriete'. Ona mala telefón a vytočila 911. Namiesto toho, aby jej ho zobral, ju zastrelil. Sedela vedľa najlepšej kamarátky, ktorú postriekala jej krv,“ dodala babička.

Základnú školu Robb Elementary School navštevuje takmer 600 žiakov vo veku okolo sedem až desať rokov. Ide o najhoršiu masakru tohto druhu na základnej škole v USA od decembra 2012, keď na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut vtedy 20-ročný Adam Lanza zabil 26 ľudí vrátane 20 detí.