28. mar. 2024 o 10:57
mob, TASR, Koktejl

Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Súd má rozhodovať o jeho podmienečnom prepustení!

placeholder
Bývalý šéf banskobystrického podsvetia Mikuláš Černák v sprievode justičnej polície v roku 2017.
Zdroj: TASR

Existuje šanca, že sa ešte dostane von?

Domáce krimi
28. mar. 2024 o 10:57
Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Súd má rozhodovať o jeho podmienečnom prepustení!

Existuje šanca, že sa ešte dostane von?

Bývalý banskobystrický bos Mikuláš Černák (57), odsúdený na doživotie za viacero vrážd, by sa teoreticky mohol dostať na slobodu z ilavskej väznice. Černák bol v roku 1997 do roku 2006 vo výkone trestu vo výške osem a pol roka za vydieranie. Od roku 2007 už bol odsúdený na doživotie.

V zmysle Trestného zákona môže byť osoba odsúdená na doživotie podmienečne prepustená najskôr po 25 rokoch výkonu tohto trestu. Jeho žiadosť však musí schváliť príslušný súd. Rozhodovanie bude poriadne náročné a nikto túto úlohu súdu nezávidí.

Ako informuje web Aktuality.sk už minulý rok v apríl sa naplnila časová lehota, keď mohol prvý raz požiadať o podmienečné prepustenie z výkonu trestu. On však vtedy takúto žiadosť nepodal, čo potvrdil vo februári 2023 aj pre Aktuality.

Za rok sa ale situácia zjavne zmenila a na piešťanskom pracovisku Okresného súdu Trnava sú už zverejnené dva termíny (25.4. a 2.5.) verejných zasadnutí, na ktorých sa má rozhodovať o podmienečnom prepustení Mikuláša Černáka. Návrh však nemal podať bývalý mafiánsky boss, ale niektoré záujmové združenie.