15. aug. 2023 o 13:05
TASR, Koktejl

Prezident Putin telefonoval s vojenským lídrom Mali: Prekvapivé slová

placeholder
Ruský prezident Vladimir Putin
Zdroj: TASR/AP

Rozhodol sa zakročiť.

Zahraničné správy
15. aug. 2023 o 13:05
Prezident Putin telefonoval s vojenským lídrom Mali: Prekvapivé slová

Rozhodol sa zakročiť.

Ruský prezident Vladimir Putin v telefonickom rozhovore s vojenským lídrom Mali žiadal mierové riešenie krízy v západoafrickej krajine Niger. Predstavitelia krajín západnej Afriky majú o situácii rokovať na konci týždňa. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvoláva na Kremeľ a regionálne zdroje.

Putin telefonicky hovoril s vodcom junty v Mali plukovníkom Assimim Goitom. Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že bola zdôraznená dôležitosť vyriešenia situácie v spojitosti s Nigerom výlučne prostredníctvom mierových politických a diplomatických prostriedkov.

Náčelníci generálnych štábov krajín Hospodárskeho spoločenstva západoafrických štátov (ECOWAS) sa tento týždeň vo štvrtok a piatok stretnú v Ghane, aby rokovali o možnom vojenskom zásahu v Nigeri. Oznámili to tamojšie armádne i politické zdroje.

Predstavitelia ECOWAS-u mali o situácii v Nigeri rokovať už v sobotu 12. augusta; rozhovory však boli na poslednú chvíľu z technických príčin odložené, pripomína AFP. ECOWAS vo štvrtok 10. augusta schválilo rozmiestnenie "pohotovostných síl na obnovenie ústavného poriadku" v Nigeri a na umožnenie návratu prezidenta Mohameda Bazouma do úradu. Ten bol zosadený prezidentskou gardou 26. júla a odvtedy je spolu so svojou rodinou zadržiavaný v nevyhovujúcich podmienkach.