16. apr. 2024 o 12:00
žani, Koktejl

Tormovej nečakaný odkaz premiérovi a jeho voličom: Ďakujem, pán Fico!

placeholder
Robert Fico a Kristína Tormová.
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák, Bontonfilm

Sama bola prekvapená, že to píše.

Domáce promi
16. apr. 2024 o 12:00
Tormovej nečakaný odkaz premiérovi a jeho voličom: Ďakujem, pán Fico!

Sama bola prekvapená, že to píše.

Slovenský premiér Robert Fico sa pred pár dňami stretol v Michalovciach so svojim ukrajinským náprotivkom Denysom Šmyhalom. Slovensko podľa jeho najnovších slov želá Ukrajine skoré členstvo v Európskej únii (EÚ). "Podpora SR, pokiaľ ide o Ukrajinu a jej ambície stať sa členom EÚ, nie je špekulatívna. To je plnohodnotná podpora," podotkol Fico.

Nášmu susedovi nechceme klásť prekážky a premiér tiež hovoril o zdieľaní skúsenosti z prístupových rokovaní a členstva v Únii. Fico si želá, aby sa našli mierové východiská riešenia vojny na Ukrajine, ktoré budú rešpektovať územnú celistvosť, suverenitu a budú k Ukrajine férové. Zároveň ponúkol Ukrajine súčinnosť pri hľadaní mierových riešení. "Použitie ruskej vojenskej sily na Ukrajine bolo hrubým porušením medzinárodného práva," poznamenal predseda vlády s tým, že Ukrajina potrebuje pomôcť a prejaviť solidaritu.

Fico tiež vyhlásil, že v porovnaní s tým, čo musia riešiť naši susedia, zvádzame na Slovensku smiešne žabomyšie vojny. "Možno si naši ľudia, hoci bývame veľmi blízko, ani neuvedomujú rozsah a rozmer tragédie, ktorej čelíte. A to hovorím úplne jasne napriek tomu, že na niektoré otázky máme rozdielne názory," povedal slovenský premiér pri úvodných prejavoch. Ešte koncom januára pritom tvrdil, že v Kyjeve ani nie je vojna a ľudia tam žijú normálny život.

Túto zmenu si všimli mnohí Slováci, medzi nimi i herečka a spisovateľka Kristína Tormová. Šéfovi strany Smer a jeho voličom poslala po jeho nových vyjadreniach odkaz cez sociálnu sieť.

"Neviem, kde je spravodlivosť, asi na dovči, ale teda keby sme na chvíľku zabudli na všetko zlo, ktoré tu šíria koaliční predstavitelia ohľadom Ukrajiny, povedala by som teraz: Ďakujem (so všetkým sebazaprením a potláčaním svojho hnevu), pán Fico, že ste sa konečne postavili na stranu Ukrajiny, že ste jasne pomenovali, že jej treba pomôcť a podporiť ju v boji proti ruskému agresorovi. Neverím, že to píšem, ale fakt ďakujem Ficovi. Verím, že aj všetci vaši voliči a voličky zmenia rétoriku, keď ste im teraz takým dobrým príkladom!" napísala Tormová.