30. okt. 2023 o 13:05
TASR, Koktejl

Polícia zadržala poslanca z krajnej pravice: Predmetom vyšetrovania sú aj ďalší štyria členovia skupiny

placeholder
V Nemecku v pondelok zadržali zákonodarcu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Daniela Halembu (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Informovala o tom prokuratúra.

Krimi
30. okt. 2023 o 13:05
Polícia zadržala poslanca z krajnej pravice: Predmetom vyšetrovania sú aj ďalší štyria členovia skupiny

Informovala o tom prokuratúra.

V Nemecku v pondelok zadržali zákonodarcu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Daniela Halembu, ktorého nedávno zvolili do krajinského zákonodarného zboru v Bavorsku. Oznámila to prokuratúra v meste Würzburg. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Halembu zadržali v oblasti mesta Stuttgart v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko, ktorá hraničí s Bavorskom, informovala agentúra DPA. Podľa prokuratúry 22-ročného krajinského poslanca vyšetrujú pre podozrenie z podnecovania a používania symbolov protiústavných organizácií.

Daniel Halemba.
Daniel Halemba.
Zdroj: TASR

Halemba je členom bratstva Burschenschaft Teutonia Prag zu Würzburg. V priestoroch tohto spolku uskutočnila polícia v septembri razie pre podozrenie, že by sa tam mohli nachádzať predmety s nacistickými symbolmi a rasistickými dokumentmi. Halembov právny zástupca Dubravko Mandič obvinenia voči svojmu klientovi odmietol. Predmetom vyšetrovania sú aj ďalší štyria členovia skupiny.

AfD dosiahla v októbrových krajinských voľbách v Bavorsku a susednom Hesensku výrazné zisky. V Bavorsku táto protiimigračná strana skončila na treťom mieste so ziskom 14,6 percenta hlasov. Novozvolený krajinský parlament v Bavorsku má mať prvé zasadnutie v pondelok popoludní.