05. jún. 2023 o 05:00
mob, Koktejl

Obľúbené chorvátske letovisko prišlo s bizarným pravidlom: Veľký škrt pre turistov!

placeholder
Chorvátske mestá zavádzajú stále nové pravidlá a zákazy (ilustračné foto).
Zdroj: iStock

Chorvátske mestá zavádzajú stále nové pravidlá a zákazy.

Cestovanie
05. jún. 2023 o 05:00
Obľúbené chorvátske letovisko prišlo s bizarným pravidlom: Veľký škrt pre turistov!

Chorvátske mestá zavádzajú stále nové pravidlá a zákazy.

Primátor Dubrovníka Mato Franković neustále s niekým „vedie vojnu“ a obľúbené turistické mesto vydáva nové a nové obmedzujúce pravidlá. Svetoznáme letovisko v roku 2020 zaviedlo predpis, podľa ktorého môže pokutovať ľudí, čo sa prechádzajú po starej, historickej časti mesta v plavkách.

Dubrovník sa teraz rozhodol bojovať s nadmerným hlukom, najmä v starom meste. „Naše mesto potrebuje poriadok. Odkedy som primátorom, neustále s niekým vediem vojnu. Trochu so suvenírmi, trochu so stavbármi, trochu s reštauráciami,“ povedal Franković pre Jutarnji list a objasnil aj jeho ambiciózny plán.

Okrem hluku vychádzajúceho z kaviarne plánuje riešiť aj hluk, ktorý spôsobujú ľudia s kuframi na kolieskach. Podľa domácich médií sa mali primátorovi sťažovať ľudia žijúci v starom meste na neznesiteľný hluk, ktorý sa šíril v noci práve z ťahania kufrov na kolieskach.

O oznámení, že ťahať kufre bude v starom centre Dubrovníka zakázané, pretože robia príliš veľa hluku, hovorila reportérka Marija Pajić Bačić v RTL Danas s Frankovićom. Turisti si tak od tohtoročnej sezóny musia kufre po Dubrovníku nosiť, ale nie nadlho, od novembra mesto dokonca zakáže sa s nimi v historickom centre pohybovať!

Na otázku, či sa budú rozdávať pokuty, ak bude niekto ťahať kufor, odpovedá: „Nikto nedostane pokutu, cieľom je vzdelávať. Prostredníctvom animovaného filmu sme chceli návštevníkom odkázať, čo môžu očakávať keď prídu k nám,“ povedal a dodal, že mesto už plánuje logistické centrum, kde by bola uložená batožina.

„Nechajú svoju batožinu na určenom mieste a my ich, samozrejme, za poplatok, dovezieme na adresu ich pobytu. A to je len začiatok, naším cieľom je vybudovať logistické centrum na letisku, odkiaľ všetka batožina prepraví turistom priamo na adresy ich hotelov a apartmánov,“ vysvetľuje ďalej Franković.

Turisti, ktorí prídu do Dubrovníka, sa môžu dozvedieť časť týchto nových pravidiel vďaka krátkej rozprávke s názvom „Rešpektujte mesto“. V tom videu je objasnené, čo turisti môžu a nemôžu v meste robiť – napríklad nesmú mať domáce zvieratá bez vodítka, liezť na pamiatky alebo chodiť po centre mesta bez košele.