Vysoké teploty majú skutočne vplyv na rýchlejšie kazenie potravín. Mnohí Chorváti, ale aj turisti, si na pláž radi nosia rôzne veci. Reportér televízie Dnevnik Nova Domagoj Mikić zisťoval, čo je najnebezpečnejšie.
Vysoké teploty, ktoré sa v týchto dňoch prehnali Európou, boli aj v chorvátskom hlavnom meste Záhreb. Vyšplhali sa až na 36,5 stupňa.
"Je to najpriaznivejšia teplota, pri ktorej sa baktérie rýchlo množia, pretože napodobňuje teplotu ľudského tela. A práve preto sa každých 20 minút z jednej baktérie stanú dve. Nemôžeme vedieť, koľko baktérií je v potravinách, pretože nie sú sterilné. Vždy sú ich tam tisíce,“ povedala Ivančica Kovaček, odborníčka na hygienickú mikrobiológiu.
Najčastejšou chybou je podľa nej nosenie potravín na pláž v obyčajných batohoch. "Lepšou voľbou je dať si jedlo do termobatohu a snažiť sa ho ochladiť. Nebezpečné môžu byť sendviče s omáčkami, kde je majonéza a smotana. Tieto omáčky obsahujú dostatok vody a živín na to, aby sa baktérie rýchlo množili, najmä ak sendviče obsahujú aj šalát," dodáva odborníčka.
„Ak máme v potravinách zvýšený počet takzvaných indikátorových mikroorganizmov, príznakom je tupá bolesť v žalúdku a môžeme pociťovať miernu nevoľnosť. Ak sa však už začnú množiť niektoré iné baktérie, ktoré môžu byť patogénne, príznaky sa môžu zintenzívniť a môžeme mať skutočnú nevoľnosť, zvracanie a hnačku," vysvetlila na záver.