Či už sú to slivky, hrozienka alebo hrušky - sušené ovocie je veľmi zdravým doplnkom raňajok. Podľa rozsiahlej analýzy ľudia, ktorí si do ovsených vločiek pridávajú sušené ovocie (bez pridaného cukru), znižujú riziko úmrtia na srdcové choroby o 18 percent a na rakovinu o 11 percent. Podobný priaznivý účinok by malo mať aj jedenie müsli, ovsenej kaše alebo obilných otrúb bez pridaného cukru ako prvého jedla dňa.
Ovsená kaša ako raňajky znižuje riziko predčasného úmrtia o desať až pätnásť percent. Naopak, misa sladených cereálií zvyšuje riziko predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny o 40 percent. Výsledky svojho výskumu uverejnili v časopise Nutrition Journal. Štúdia z Univerzity vedy a techniky v čínskom Anhui analyzovala vplyv raňajok na dĺžku života u 186 000 Britov.
Autori sa domnievajú, že výhody sušeného ovocia v boji proti chorobám vyplývajú z toho, že proces sušenia koncentruje cenné živiny a vlákninu do každého kúska. Väčšina z nich je tiež bohatým zdrojom silných antioxidantov, ktoré môžu zabrániť srdcovým chorobám a rakovine.