31. mar. 2023 o 07:30
žani, Koktejl

Po Mambe sa priznala aj súťažiaca Let's Dance: Krutá šikana a tvrdé slová!

placeholder
Tanečné páry v šou Let's Dance.
Zdroj: Kristína Torjai

Napriek zdravotnému znevýhodneniu dokazuje, že nie je nič, čo by nezvládla.

Celebrity
31. mar. 2023 o 07:30
Po Mambe sa priznala aj súťažiaca Let's Dance: Krutá šikana a tvrdé slová!

Napriek zdravotnému znevýhodneniu dokazuje, že nie je nič, čo by nezvládla.

Henrieta Farkašová je naša najúspešnejšia paralympionička a všetkých presvedčila, že jej nerobí najmenší problém ani tanec. Prijala pozvanie do Let's Dance a spolu s tanečným partnerom Marekom Kličom predvádzajú na parkete prepracované choreografie. Kolo lásky však museli vynechať kvôli covidu, ktorý dal Henriete poriadne zabrať.

S Let's Dance sa okrem elegancie, krásy a veľkoleposti spája, žiaľ, aj jedna odvrátená stránka. Na psychickom dne sa ocitla Mamba Dasha Šarközyová, ktorá si prečítala odporné komentáre na svoju osobu. "Celý týždeň som mala úzkosti, depresie.. proste bola som veľmi psychicky zle na tom," priznala na Instagrame. Viac čítajte v samostatnom článku. O ponižovaní, šikane a posmeškoch vie svoje aj Henrieta.

Športovkyňa trpí vysokou krátkozrakosťou. V diskusnej relácii Zuzany Kovačič Hanzelovej vysvetlila, že nie je nevidiaca a na blízko vidí kontrastné veci. "Plus sa mi k tomu pridružila ďalšia vec, ktorá je výrazne viditeľná na mojich očiach a to je škúlenie, ktoré som si privodila na strednej škole tým, že som si presilila oči," porozprávala a dodala, že to má vplyv aj na priestorové videnie.

Kvôli svojmu znevýhodneniu si prešla náročnými chvíľami i keď jediné, čo chcela bolo zapadnúť a cítiť, že je v poriadku taká, aká je. "Najmä v období, keď som začala chodiť do školy, som zažila veľa neprijatia, posmechov, ponižovania aj šikany zo strany mojej pani učiteľky. Ťažko som to ako dieťa znášala a prežívala," priznala otvorene.

Henrieta je ale bojovníčka a vždy sa chcela vyrovnať rovesníkom, úľavy pre ňu neprichádzali do úvahy. "Akurát som sa nestretla s pochopením a práve aj s tou pani učiteľkou. Nevedela vstrebať, že nechodím do špeciálnej školy, a možno aj zo strachu so mnou nevedela pracovať, nevedela, ako to so mnou zvládne. A snažila sa ma svojím správaním vyštvať. Ako dieťa som to veľmi ťažko znášala," dodala.

Ani to ju však neodradilo a počas svojho života dokázala obdivuhodné veci. Rovnako sa postavila aj k Let's Dance. Netají sa tým, že nad prijatím ponuky do tanečnej šou dlho váhala a považuje ju za výzvu. "Zobrala som to, že je to skvelá príležitosť urobiť prvý krok k tomu, aby nás aj širšia spoločnosť možno začala inak vnímať," objasnila svoje rozhodnutie, ktoré robila pár dní.

Po tom, ako jej zavolali z televízie mala strach a chytil ju kŕč. Henrieta má fóbiu z vystupovania pred ľuďmi, čo súvisí práve s ponižovaním a posmechom z detstva. "Hneď pútam pohľad a vidno, že mám iné oči. Riešila som, či som pripravená, že to ľudia budú komentovať. Či to príjmu," uvažovala.

Dnes už pozná odpoveď. "Väčšinou sú pozitívne reakcie, ale čítala som aj komentáre, že nemám v takejto šou čo hľadať. Niekoho rušili moje oči, že prečo mi nedajú okuliare, aby mi to zakryli. Viacerí si mysleli, že škúlim naschvál. Na tom som sa smiala, že ako to ľudia vnímajú. Určite niekto škúli naschvál na nejakej fotke, kde sme v serióznej tanečnej póze," krútila neveriacky hlavou nad niektorými komentármi.