26. apr. 2024 o 11:00
TASR, mob, Koktejl

Juraj Rizman zverejnil čiernu profilovú fotku: Veľavravné gesto partnera prezidentky Čaputovej!

placeholder
Partner prezidentky SR Zuzany Čaputovej Juraj Rizman.
Zdroj: Instagram/juraj_rizman_sk

RTVS vyjadril podporu.

Domáca politika
26. apr. 2024 o 11:00
Juraj Rizman zverejnil čiernu profilovú fotku: Veľavravné gesto partnera prezidentky Čaputovej!

RTVS vyjadril podporu.

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry (MK) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o STVR, ktorý v stredu schválila vláda.

Návrh meniaci zákon o telerozhlase nerozdeľuje jednu verejnoprávnu inštitúciu zabezpečujúcu televízne a rozhlasové vysielanie, podľa MK SR ako predkladateľa však vytvára podmienky na samostatný rozvoj Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Funkcia súčasného generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja sa skončí dňom účinnosti navrhovaného nového zákona. Rovnako zaniká s splatnosťou nového zákona aj mandát členov súčasnej Rady RTVS.

Nový zákon ostro kritizujú nielen opozičné strany, ale aj mimovládne organizácie. Zmeny ohľadom RTVS sa nepozdávajú ani partnerovi prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Juraj Rizman si na svojich sociálnych sieťach zmenil profilovú fotku na čierne logo inštitúcie s popisom: „Čierny deň RTVS. Stojím pri RTVS.“

Rizman, ktorý pracuje pre Post Bellum, sa už na konci marca zúčastnil protestu na podporu verejnoprávneho média a zapojil sa aj do živej reťaze. „Pretože útok na novinárov a verejnoprávne médiá, je útokom na nás všetkých. Občianska reťaz okolo budovy Slovenského rozhlasu. Odkaz politikom vládnej koalície znel jasne: ‚Ruky preč od RTVS‘,“ napísal vtedy na Instagrame.