25. máj. 2023 o 08:52
TASR, Koktejl

Má sa Trump obávať? Kandidatúru na prezidenta USA ohlásil obľúbený republikánsky guvernér

placeholder
Guvernér Floridy Ron DeSantis.
Zdroj: TASR/AP

Sľubuje, že povedie Američanov do novej éry úspechu a bude bojovať za ich slobody.

Zahraničná politika
25. máj. 2023 o 08:52
Má sa Trump obávať? Kandidatúru na prezidenta USA ohlásil obľúbený republikánsky guvernér

Sľubuje, že povedie Američanov do novej éry úspechu a bude bojovať za ich slobody.

Republikánsky guvernér amerického štátu Florida Ron DeSantis v stredu oficiálne oznámil svoju kandidatúru na nomináciu Republikánskej strany v amerických prezidentských voľbách v roku 2024. DeSantis tak spravil v priamom prenose na sociálnej sieti Twitter v spoločnosti vlastníka tejto platformy, miliardára Elona Muska, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.

DeSantis, ktorý krátko predtým vyplnil dokumenty vyžadované federálnou volebnou komisiou, sľubuje, že povedie Američanov do novej éry úspechu a bude bojovať za ich slobody. „Som Ron DeSantis a kandidujem za prezidenta, aby som viedol náš veľký americký návrat,“ povedal republikán vo videu. Zábery zverejnil chvíľu pred plánovaným začiatkom živého vysielania s Muskom, ale podujatie poznačili technické problémy.

Diskusiu sa totiž pokúšalo počúvať naraz viac ako 400.000 ľudí a zvuk systému opakovane „spadol“, kým sa DeSantis napokon objavil vo vysielaní. „Máme obrovské množstvo ľudí online, takže servery sú trochu zaťažené. Prerozdeľujeme ich kapacitu, aby sme zvládli tú záťaž; je to naozaj šialené,“ povedal Musk. Avizovaná konverzácia medzi DeSantisom a Muskom nakoniec trvala viac ako hodinu, ale technické problémy pretrvávali.

Volebný tím súčasného prezidenta USA Joea Bidena rýchlo využil tieto problémy a na Twitteri zverejnil odkaz na webovú stránku na získavanie finančných prostriedkov, pričom jednoducho uviedol: „Tento odkaz funguje.“

Jedným zo súperov 44-ročného ultrakonzervatívneho DeSantisa o republikánsku nomináciu je aj bývalý americký prezident Donald Trump, ktorý kandidatúru oznámil už vlani v novembri. Trump nepísal na Twitteri od vlaňajšieho novembra, keď sa skončil jeho dvojročný zákaz v súvislosti s udalosťami na americkom Kapitole v januári 2021, ale takmer denne využíva svoju vlastnú sociálnu sieť Truth Social na útoky na DeSantisa.